Máriapoli 2010 Zánka
FOKOLARE


Máriapoli 2010 Zánka

2010. március 14.

Világszerte mintegy 600 helyszínen tartottak ünnepi megemlékezést Chiara Lubich halálának 2. évfordulóján, március 14-én. Magyarországon Zánkán a Máriapoli keretében adtunk hálás életéért és az egység karizmájáért.

A zánkai találkozó mottója: Isten a szeretet. Ezzel indult a 4 napos rendezvény, melyen kb. 700 fő vett részt, leginkább fiatalok, de 2 hónapos kortól 92 éves korig minden korosztály képviseltette magát.
Az első nap délelőttjén a fiatalok mutatkoztak be (Gen 2,3,4 nemzedék). Elmesélték otthoni - iskolai tapasztalataikat. A fiatalokkal közösen megnéztük Chiara videó előadását, melyben ezek a gondolatok fogalmazódtak meg: "Elégetni mindazt ami emberi, és előjön az Isteni. Szeretetünkkel átszőni az egész napot. Isten országa köztünk van. Mindaz amit Isten akar, vagy megenged, a javunkat szolgálja. A szeretet Isten elébe megy minden embernek. Az Eukarisztiában lévő Jézus által mindenre képesek vagyunk. A próbatételeken keresztül mélyre engedjük a gyökereinket. Istennel táplálkozva másik Jézussá válhatunk. Úgy kell élnünk, mintha Isten előtt állanánk. Az Evangélium lélek - és élet. Jézus iránti szeretetből eggyé válni a testvérrel. Az Istenhez vezető leggyorsabb út a felebaráton keresztül vezet. A szeretet szeretetet szül, Isten jelenléte ez. Isten bennünk van és szól hozzánk, meg kell tanulni a bennünk lévő Istennel beszélgetni, és meg kell találni a köztünk lévő Istent. Ha van egy olyan világ, amely Isten nélkül akar élni, kell lenni egy olyan közösségnek is, visszahelyezi az emberek szívébe Istent.

Második nap: A szeretet eggyé tesz. Ezen a napon a lelkiséghez tartozó papok mutatkoztak be. Chiara videó előadásában arról beszélt, hogy: " Az elhagyott Jézus volt az, aki összekapcsolta a földet az éggel, és az eget a földdel. A testvériség az a valóság, hogy mindnyájan egy atya gyermekei, keresztény gyermekek vagyunk. Arra várunk, hogy az egység megszülessen a többi egyházzal, a természetfeletti szeretet által. Az arany szabály: ne tedd másnak amit Te sem szeretnél, ha veled tennék. Kezdjük el mi élni elsőnek a szeretetet, a testvériséget, mondjuk el tapasztalatainkat, hogyan éljük az evangéliumot, a megélt élet által el tudjuk mesélni Isten szeretetét. A testvér akit szeretünk, ő kapu az örök életre. Két pillanat van, amikor találkozhatunk Jézussal: most, a jelen pillanat és halálunk óráján. A Szentháromság legmagasabb formája az egység.

A fokoláre közösség papjai elmondták: Az Istennek szentelt élet egyedül nehezen valósítható meg, fontos a közösség. Isten szeretetként mutatkozik meg az életünkben. Mit adhat a közösség, az egység a papság hivatásához? Közös szívvel a közösség lelkiségében, gyakran kell megélni a közösség élményét.

Fokolárok, fokolarinók bemutatkozása: Ők a mozgalom elkötelezettei. A fokolárok Istennek szentelik életüket. Jézus azt mondja: Téged találtalak méltónak arra, hogy megmutassam a fájdalmat. Az egyik fokolár tapasztalatából: "Ha szerelmesnek lenni ennyire elbűvölő, csodálatos, felemelő, magával ragadó, átalakító erejű, és boldogító.. Akkor milyen lehetsz, (ki lehetsz) Te, akitől (akiből) ez az egész van.. aki Te magad vagy a szeretet (és szerelem is) . Felfogtam, megértettem, - vagy inkább belém égett, vagy ezekben a tüzekben kiolvadt belőlem is - hogy nincs két valóság, egyetlen szeretet létezik. Az egyetlen szeretet maga a lét, aminek (akinek) része vagyok, lehetek. .. Megtaláltam, megtaláltak engem. Megtaláltam a kincset, amiért az ember mindenét (egész önmagát) eladja, odaadja, felkínálja, vagy e kincs talált meg engem, nem fontos. Egymásra találtunk. Együtt vagyunk.

Chiara videó felvételen a Pápával történt találkozását néztük. II. János Pál kiemelte: " A köztünk lévő Jézus jelen van, legyőzzük a világot, Chiara a Te karizmád a megoldás a világ problémáira. Vidd a Te karizmádat a Fokoláron kívülre is. A Szentlélek indít el, a szeretet gyógyít, megvilágosít. A Szentlélek befelé indít a tökéletesedéshez, és így kifelé is hatékonyabbak leszünk.

A harmadik napon a Volontárok (önkéntesek) mutatkoztak be, akik Isten önkéntesei. Mindennapi munkájuk során valósítják meg az Ideált. Az egyik így vallott: "Egyértelmű volt a számomra, hogy az ideált akarom életem középpontjába állítani. Sokat imádkoztam, hogy Isten rólam alkotott tervét megvalósítsam. Legfőbb cél Isten országát építeni ott, ahol vagyunk. Az Ige élése megváltoztatta az életemet, minden szerzetnek megvan a maga jellegzetes öltözéke, a mi ruhánk a szeretet".

Még ezen a napon estére Színes est volt, a három nap lelki élményeit, legszebb pillanatait humoros formában mutatták be a résztvevők. Minden nap közös szentmisén vehettünk részt, és lehetőség volt a nagyböjti gyónás elvégzésére is. A szervezők ügyeltek arra, hogy minden korosztálynak megfelelő programja legyen, kicsiknek játszóház, fiataloknak sport programok, felnőtteknek fórum. A fórumok különböző témák köré szerveződtek: - Társadalom és gazdaság, A politika világa, Oktatás és nevelés, Jog és kommunikáció, A család és nevelés.

Kisvárdáról 5-en vettünk részt a zánkai találkozón. Nagy lelki élményt, testi - lelki felüdülést jelentet számunkra a találkozó. Megtapasztaltuk, hogy a kölcsönös szeretet által Jézus köztünk lehet, és ezt próbáljuk a mindennapokban megélni. Kérjük Isten kegyelmét, hogy alkalmas eszközei legyünk szeretetének továbbadására abban a környezetben, ahol élünk.

A kisvárdai résztvevők

[ képek... ]

Ugrás az oldal tetejére