Fokolare találkozó Nyíregyházán
FOKOLARE


Máriapoli Nyíregyházán

2014. április 10-12.

Régiós Máriapolit rendeztek 2015 április 10. és 12 között Nyíregyházán, melynek mottója: „Mindenkinek a mindene lettem” (1Kor 9,22).
A találkozó ismerkedéssel, bemutatkozással kezdődött. A közös vacsora jó alkalom volt az elmúlt évek, évtizedek emlékeinek felidézésére.

A második nap görögkatolikus szentmisével kezdődött, melyet Kocsi Fülöp érsek-metropolita celebrált, számos római katolikus és görögkatolikus pap, diakónus, református kispap közreműködésével. A szentmisét Chiara Lubich „Az Eucharisztia építi az Egyházat és az Egyház hozza létre az Eucharisztiát” című elmélkedése követett. Ehhez kapcsolódott Galambos Gézáné Marika tapasztalata, melyben gyermekeik elvesztéséről és az Eucharisztiához kapcsolódó lelki élményeiről beszélt. A tapasztalat meghallgatható e cikk alján lévő linkre kattintva. A nap folyamán kiscsoportos beszélgetésekre került sor, melynek keretében a neveléssel kapcsolatos kérdésekről, korunk családmodelljéről, valamint a világban történő válságokról, társadalmi konfliktusokról, felelősségünkről beszélgettek. A tanúságtételek és a kiscsoportos beszélgetések keretében a résztvevők megosztották egymással örömeiket, fájdalmaikat, és saját tapasztalataikkal segítették egymást. A szentmisék, a szentségimádás közelebb vitték a lelkeket Istenhez, a közös séták, az esti táncházzal egybekötött est, az élménybeszámolók mind-mind erősítették az egységet. A vasárnapi szentmise előtt Nagy Pál Fokolarino arról beszélt, hogy miként lett a mozgalom elkötelezett tagja több mint harminc éve, és mit jelent ez az elkötelezettség a mindennapi életében és munkájában.

„Mindenkinek mindene lettem” Chiara Lubich ezt az alapállást hangsúlyozza, amikor a „szeretet művészetéről” beszél, melyet egyetlen kifejezésben összegez: „váljunk egyé”. A szeretet diplomáciáját látja ebben. Ha valaki sír, sírjunk vele! Ha nevet, örüljünk vele! Így megoszthatjuk egymással a keresztet, hogy több vállra nehezedjen, és megsokszorozódik az öröm, mert sok szív részesedik benne!

A kisvárdai közösség tagjai

Galambos Gézáné Marika tanúságtétele: www.youtube.com

Ugrás az oldal tetejére