25 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat
FOKOLARE


25 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

2014. április 4.

Ünnepi közgyűlést tartottak 2014. április 4.-én az Észak-alföldi régióban működő MMSZ helyi csoportok Debrecenben. 25 éve alakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, és 25 éves a debreceni csoport is.

Az ünnepi szentmisén Kozma Imre alapító Atya homiliájában megköszönte az önkéntesek áldozatos munkáját, méltatta az eddig elért eredményeket, és kitartást, krisztusi lelkületet kívánt a további munkához.

Bosák Nándor Debrecen-nyíregyházi püspök a közgyűlés megnyitó beszédében elmondta, hogy a MMSZ nem szociális szolgálat, nemcsak szociális szolgálat. Az MMSZ a szolgálatot a szeretethez kapcsolta. Ez az a gazdagság, ez az a többlet, amit ez a szervezet ad. Nem a jogra, nem a másik elvárására, hanem a szeretetre támaszkodik. A szeretet nem a nagy elvekben, hanem a személyes találkozásokban valósul meg. Az irgalmasság cselekedeteinek gyakorlása a mindennapi munka alapja.

Derencsény István lelkészi főjegyző , elmondta, hogy a 25 éve alakult MMSZ kezdeti idejére visszatekintve azt láthattuk, hogy Isten ott, és akkor jelen volt, hiszen fellelkesítette híveinket, felekezetre való tekintet nélkül. Az eltelt 25 év alatt a mustármag fává terebélyesedett, menedéket nyújtva az elesetteknek, rászorulóknak. Nem tudnánk szeretni, ha Isten már nem szeretett volna minket előtte. A MMSZ Isten példamutatása alapján először szeret, így végzi munkáját. Kocsis Fülöp a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspöke így emlékezett: Személyes kapcsolatom van a MMSZ-al, hiszen együtt növekedtünk. Kispapként engem is segítettek, aztán én is segíthettem. "Szegények mindig lesznek veletek, én nem leszek veletek!" - mondta Jézus. Megvan a helye a pazarlásnak, és megvan a helye a szolgálatnak is. Isten felé fordulva pazarlónak kell lennünk, teljes odaadással kell felé fordulni. A szegények problémáját nem tudjuk véglegesen megoldani. A MMSZ nem akarja a problémákat megoldani - szolgálni akar. A szeretetszolgálat felismeri a szegényekben Krisztust. Akkor vagyunk hitelesek, ha osztozunk a szegények sorsában.

Az ünnepi köszöntők után, Szabadhegy Kristóf a Magyar Máltai Lovagrend Szövetség ispotályosa átadta a kitüntetéseket.

Dicső Lászlóné
MMSZ helyi vezető

Ugrás az oldal tetejére