Nagyböjti lelkinap
Nagyböjti lelkinap

2017. március 25.

Az idén a Szent László Katolikus Általános Iskola lenyűgöző környezete adott otthont március utolsó szombatján egyházközségünk fiataljainak, hogy a nagyböjt vége felé közeledve együtt töltsünk egy közös imádságos, ám de jókedvű délelőttöt.

Közös elmélkedéssel kezdtük a napunkat, majd Balázs atya vezetésével keresztutat végeztünk az iskola nemrég elkészült saját „keresztúti parkjában”. A gyermekek egy-egy állomás elvégzésével maguk is sorsközösséget vállaltak a szenvedő Jézussal. A napot -finom meleg tea és pogácsázás után- két részre „szakadva” folytattuk: a kicsikkel a hitoktató nénik kézműveskedtek . A szorgos kis kezecskék ajtódíszt, húsvéti asztaldíszt, függönydíszt és kiskönyvecskét készítettek. Aztán a fiúk legnagyobb örömére focibajnokság vette kezdetét a szép napsütésben Bákonyi Sanyi irányítása alatt. (Köszönjük Sanyi!) Ebéd előtt visszatértünk a tornaterembe és versenyekben mérték össze az erejüket, tudásukat, gyorsaságukat a gyermekek. „Most szemetelni fogunk” hangzott a játék konferálása. Mindenki felkiáltott örömében hogy most parancsszóra kell szemetelni. Fantasztikus volt nézni a kis hangyabolyt ahogy azon ügyeskedtek, hogy minél kevesebb szemét maradjon az ő portájukon. A kellemesen elfáradt gyermeksereg éhségét finom pizza, meleg tea és sok-sok finom meglepetés csillapította.

Szép, örömteli élményekben gazdag napot töltöttünk együtt, közösségben egymással és Istennel!

Köszönöm a gyermekek nevében a szervezőknek, hogy ismét megtapasztalhattuk milyen jó közösségben lenni, közösséghez tartozni, Köszönöm a Darvai Fotó felajánlását a kézműves foglalkozásokhoz, Köszönöm a Karitász önzetlen segítőinek a finom teát, Köszönöm középiskolás fiataljaink segítségét és Köszönöm Tomcsa Zsoltnak és feleségének a finom ebédet és pogácsát! Köszönöm a Szent László Katolikus Intézménynek hogy befogadott bennünket! A Jó Isten áldása kísérje életüket és munkájukat!

Votykuné Aradi Angéla
Hittanár

Albert Eistein egyszer azt mondta: „Vagy mindent csodának tartasz, vagy semmit!” Különösen mélyre ható gondolat ez, hiszen egy a 21. század fiatalja nem biztos, hogy e szerint a felfogás szerint könnyen tud élni!

Hogyan tartsak mindent csodának? Megtanulni a csodában élni, még a nehézségek közepette is nem jelent mást, mint azt, hogy megengedem Istennek, hogy alakítson! A nagyböjti lelki napunk a fiatalokkal egy óriási lehetőség minden évben, hogy közösen vagy akár egyénileg, mint keresztény fiatal találkozzak Istennel. Olyan jó ezt kimondani: Találkozhatok Istennel! Lelki napunkat közös imádsággal kezdtünk, majd keresztutat végeztünk a Szent László iskolában. Ezután a kisebbek kézműves foglalkozással töltötték idejüket, a nagyobbakkal és az ifjúsági hittanosokkal ellátogattunk a hajléktalan szállóra, ahol Dicsőné Vera néni bemutatta és beszélt nekünk a szállóról és a hajléktalanokról.. Nemcsak betekintést nyerhettünk a hajléktalanok életébe, hanem egy különleges dolgot is megtapasztalhattunk. Azt a csodát, melyben jelen van maga az Isten. Hiszen az Istennel való találkozásban, ha megszólítom és engedem, hogy Jézus belépjen az életembe, akkor Ő egyből gyógyítani akar, és fog is!

Megismerve emberi sorsokat, láttuk ezeken az embereken és tudtuk róluk, hogy hajléktalanok, akik segítségre szorulnak. Fiatal papként nézve a fiatalok reakcióit nemcsak azt vettem észre, hogy elgondolkodnak a látottakon, hanem azt is, hogy Isten elkezdte őket formálni. Ez pedig nagyon is jó. Isten tőlem is kérdezett a látottak, hallottak alapján egy két érdekes kérdést, melyből egyet, mely érdekesen fog hangzani, írásban is felteszek mindannyiunknak. Ha testünk a Lélek temploma, akkor mennyire rekesztem ki Istent az életemből? Vagyis én engedem-e hogy Isten hajléktalanná váljék?

Ezt a kérdést már fiatalon fel kell tennünk, mert a fiatal generáció hordozza a jövő kereszténységét, ezért fontos értük az ima. Sokat beszélgettünk a fiatalokkal, majd játékokkal folytattuk együttlétünket, melyet a hajléktalanszállón a Máltai támogatásával a számunkra elkészített ebéddel zártuk.

Úgy érzem, mindannyian akik ott voltunk találkozhattunk Istennel. Te akarsz-e vele találkozni? Ha igen, akkor szólítsd meg őt, s engedd, hogy átalakítson!

Markovics Balázs
Káplán

Az idén a Szent László Katolikus Általános Iskola lenyűgöző környezete adott otthont március utolsó szombatján egyházközségünk fiataljainak, hogy a nagyböjt vége felé közeledve együtt töltsünk egy közös imádságos, ám de jókedvű délelőttöt. Hittanár

[ képek... ]

Ugrás az oldal tetejére