Jeremiás próféta siralmai
Jeremiás próféta siralmai

2017. április 13-14-15.

A Nagyhéten került sor templomunkban a lamentációk, Jeremiás próféta Siralmai végzésére, melyeket nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat reggelein éneklünk és olvasunk fel. A szertartást József atya és Balázs atya együtt végezte mindhárom napon.

A lamentáció alatt régi szokás szerint egy nagy háromszög alakú gyertyatartón 13 szál gyertya ég. A templomban teljes sötétség van.

Minden antifóna, zsoltár és olvasmány felolvasása és éneklése alatt jobbról – balról egy-egy gyertyát oltanak el.

A Benedictus végén, az egyetlen még égő gyertyát Balázs atya levette a tartóról és „elrejtette”. A befejező könyörgés és a Kyrie eleison eléneklése után visszakerült a tartóra. Ennek magyarázata: a kialvó gyertyák a tanítványok, akik elhagyták Mesterüket, a középső gyertya Krisztus; ezen utolsó gyertya elvitele és visszahozatala pedig Krisztus halálát és feltámadását szimbolizálja.

A gyertyák, melyek sorra kialszanak, érzékeltették bennünk a növekvő sötétséget, ugyanakkor a szertartás végére a napfelkelte és annak az ablakokon való beszűrődése vigasztalásként üzente Krisztus feltámadásának és a Világosságnak eljövetelét.

Koszta Mariann

[ képek... ]

Ugrás az oldal tetejére