Búzaszentelés
Búzaszentelés

2018. április 25.

„Szól a pacsirta, a vetések sűrűjében fürj kiált, a szél enyhén jár,
és puhán ringatja a búzaszentelő körmenet énekét.”
/Fekete István – Búzaszentelés/

Az egyház április 25-én, Szent Márk napján vagy az ehhez legközelebbi vasárnapon tart ünnepi búzaszentelést. A hagyomány szerint a búzaszentelő körmenetet Liberius pápa rendelte el a IV. század közepén. Bár az áldás neve búzaszentelő, a vetés minden fajtáját, a fákat és szőlőket is megáldják ilyenkor; jó termésért és a természeti csapások elhárításáért imádkoznak.

Április 28-án Kisvárdán, minden szentmise keretében az atyák megszentelték és megáldották a csokorba szedett búzát. A 10 órási szentmisében Markovics Balázs atya tartotta az ünnepi szertartást.

A szentelési szertartás közben akaratlanul is szemünk elé tárul a búzamező: „kicsi még a búza, és a lágy szélben csak reszketni tud, hajladozni alig, de a kapaszkodó gyökerében, szárában ott hallgatózik a jövő évi kenyér, az élet. A test támasza, a lélek földi háza.”

Imádságainkban, könyörgéseinkben behunyt szemmel bő áldásért esdeklünk, hogy a Mennyei Atya a földnek termését megadni és megtartani méltóztasson.

„Az öreg imakönyvek szétnyílnak és pár szál búzát rejtenek magukba a következő búzaszentelésig.”

Az egyház imádsága könyörögve hangzik az Úrhoz: Mindenható Isten, kegyességedhez fohászkodunk, hogy e zsenge vetéseket, amelyeket a meleg és az eső által nevelsz, áraszd el áldásod bőséges harmatával, és őrizd meg a termés beéréséig. Add meg népednek, hogy legyen mindig hálás ajándékaidért, hogy a föld terméséből az éhezők bőséges jókkal teljenek be, s a szegény és a szűkölködő is zengje dicsőséges nevedet. Ámen.

Borus Lászlóné
média szakos hallgató

[ képek... ]

Ugrás az oldal tetejére