Anyák napja
Anyák napja

2018. május 6.

„Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni
Majd az unokáknak, mikor körbeállnak
Mikor körbeállnak, az ágyadon ugrálnak
Hogy legyen mit mesélni, kezdjetek el élni!”

/Pásztor Anna/

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.
Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.

Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva.

E szép ünnepet nem csak szűk családi körben, városi és iskolai rendezvényeken, hanem egyházainkban is megünnepeljük, így tettük ezt a kisvárdai római katolikus egyházközségben is.

2018. május 6-án ünnepi ruhába öltöztettük nem csak gyermekeinket, hanem szívünket is. A gyermekek nagy izgalommal készültek e jeles napra, hiszen a legdrágább kincsüknek mondhattak köszönetet: az életért édesanyjuknak és a szeretetért a nagymamáknak, dédnagymamáknak.

A fél kilences szentmisén Poncsákné Dolhai Csilla hitoktató készítette fel a Várday Kata Református Általános Iskolába járó római katolikus gyermekeket, a 10 órai szentmisén Herczegné Kovács Mónika tanító néni és Faragó Sándor karnagy úr szedte szép csokorba a Szent László Katolikus Általános Iskola tanulóit és a Kicsinyek Kórusa énekkarát. Az esti 6 órai szentmisén Sebők Szilvia hitoktató kísérte el a Szent György Görögkatolikus Általános Iskola római katolikus gyermekeit.

A gyermeket szívet melengető versekkel és énekekkel örvendeztették meg az édesanyákat, nagymamákat és a gyermeküket váró kismamákat.

Ez a nap az örömről és a háláról szólt, örömmel a szívünkben adhattunk hálát a mennyi Atyának is, hiszen tudjuk: „az Isten nem lehet ott mindenhol. Azért teremtette az anyát.”

Karjának erős várfala mögött
Kicsi életem boldogan pihen.
Ha szól, ha rám néz, ha megcsókolhat,
Arcom felderül, örvend a szívem...
Én kérem Istent, áldja meg nagyon,
Tegye boldoggá anyai szívét...
S majd fent a mennyben nézze gyönyörrel
Jézus keblén minden gyermekét!


Borus Lászlóné
média szakos hallgató

[ képek... ]

Ugrás az oldal tetejére