Untitled Document
Archívum
Fejjel vagy fejetlenül?

2010. december 10.

December 10-én, 11-én és 12-én esténként adventi lelkigyakorlatot tartott templomunkban Tóth László atya, aki Debrecenből érkezett hozzánk. A három alkalom során három témát érintettünk, elsőként arról elmélkedtünk, hogy ki és mi az, ami nélkül nincs Karácsony. Az, aki elengedhetetlenül fontos a karácsonyhoz az Isten, hisz Jézus születését, illetve születésnapját ünnepeljük. Ha róla elfeledkezünk, akkor pont a "szülinapost" hagyjuk ki. Szükség van még hitre és bizalomra is az ünnephez, mert Isten titkait (mint például Jézus fogantatását vagy azt, hogy Isten emberré lett) csak hittel és bizalommal tudjuk megközelíteni. Fel kell tennünk a kérdést: hiszek-e Istennek, hogy Ő emberré lett? Bízom-e az Ő szavában, hogy amit mond, az úgy van? A harmadik dolog, amitől a karácsony Karácsony lesz, az a megrendültség, ami egyfajta rácsodálkozást jelent. Meg kell rendülnünk Isten jóságán, szeretetén, kicsinységén.

[ tovább... ]

IV. Egyházmegyei Szavalóverseny

2010. december 4.

A Mikulásvárás ünnepi pillanatait éltük már, amikor a Szent László Katolikus Általános Iskola 2. osztályosai az Egyházmegyei Szavalóversenyre indultak Nyíregyházára. Izgatottan készültek hittanosaink erre a szép megmérettetésre, hiszen jelentős számú résztvevő előtt bizonyíthatták a versek iránti szeretetüket. Egyházmegyénk Lelkipásztori Intézetének kápolnájában kisdiákjaink bátran álltak a zsűri és a népes hallgatóság elé. Az eredményhirdetésig Bancsi Zoltán atyával és Takácsné Makrai Éva tanító nénivel felfedezték még a Mikulás házát is.

[ képek... ][ tovább... ]

Adventi gyertyagyújtás

2010. november 28.

"Oly jó Istenre csendben várni,
gyermekként, boldog önfeledten;
nagy műve rejtett s titok úgy is,
amit cselekszik keze csendben."


A lassan kialakuló szép hagyománynak megfelelően, a Szent László Katolikus Általános Iskola tanulói versekkel és énekkel készültek arra az ünnepélyes pillanatra, amikor meggyújtották az első gyertyát az adventi koszorún, a szentmisén. A hívek szeretete vette körül az izgatott kis szereplőket, akik lelkesen készültek a mai napra. Linzenbold József atya szentbeszédében Noét, és mély hitét állította elénk példaként. Mi pedig templomunk hajójában picit meghatottan gondoltunk arra a párhuzamra, ahogyan az egyházközség Noéhoz hasonlóan védi és óvja gyermekeinket.
Talán sikerül egyre közelebb kerülnünk egymáshoz, hiszen csak így tudjuk meghallgatni egymást, és megérezni, hogy fontosak vagyunk mindnyájan ebben a közösségben is, ahol a tiszta szeretet a lelkünkben is fellobbanthatja advent fényét. Készülődjünk! Készüljünk a várakozás felülmúlhatatlan szép pillanataival!

Takácsné Makrai Éva
tanító

[ képek... ]

Mi így készülünk...

2010. november 26.

"Négy hét van még karácsonyig,
S várjuk már az ünnepet,
Szép négygyertyás koszorúval
Köszöntjük az Adventet."


Hát újra elérkezett a csodálatos készülődés ideje! Újra együtt lehettünk: élő hitben, az élő egyházközségünkben! Szívet melengető, igazi szép élményben volt része kicsinek és nagynak, mert együtt munkálkodtunk.
A Szent László Katolikus Általános Iskola alsósai tanítóikkal, hitoktatójukkal és Bancsi Zoltán atyával meghitten készítették angyalkáikat. Próbára tették türelmüket, és minden ügyességüket, hogy emlékezzenek majd arra, hogy számukra az advent türelemről, odafigyelésről, "angyalkodásról" szól otthon és az iskolában is.
A szülők és nagyszülők Linzenbold József atyával kötötték az adventi koszorúkat, és közösen elmélkedtek a várakozás felelősségéről és megannyi öröméről. Az estét a gyermekek éneke és versei tették feledhetetlenül meghatóvá.

Takácsné Makrai Éva
tanító

[ képek... ]

Mindenszentek ünnepe, Halottak napja

2010. november 1.

Mintha megannyi pislákoló szempár nézne ránk az éjszaka sötétjében, visszamosolyognak a számunkra igen Kedvesek, akikre gondolva eszünkbe jutnak a régmúlt emlékei, örömei és bánatai. Novemberben különleges "ajándéknak" érzem azt, hogy szobám ablaka a temetőre néz. órákon át csodálattal tekintek ki a mécsesek különös játékaira, és gondolok vissza szeretteimre.

[ tovább... ]

Civilek tanácskozása

2010. október 28.

2010. Október 28.-án ült össze II. alkalommal a városunkban működő Civil Szociális Kerek-asztal.
Linzenbold József esperes plébános atya megnyitójában a segítés lelki hátteréről, az egyház, a hit szerepéről beszélt. A jelen lévő segítő szervezetek beszámoltak az elmúlt egy év alatt végzett tevékenységükről, melyből látható volt, hogy milyen sokrétű lehet a rászorultak támogatása. A Rotary Klub jótékonysági előadást szervez a vörös iszap károsultjainak megsegítésére, kérték a jelen lévő szervezetek vezetőit, vegyenek részt a kezdeményezés lebonyolításában. Következő napirendi pontként tájékozódtunk a december hónapban tervezett jótékonysági programokról. Lesz, tartós élelmiszer gyűjtés, mikulás csomag a hittanos gyermekeknek, karácsonyi hangverseny. A jelen lévők jegyzőkönyvbe foglalták, hogy a szociális kerek-asztal működtetését a létrehozó kisvárdai Római Katolikus plébánia és a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja koordinálja.

Dicső Lászlóné
MMSZ helyi vezető

[ képek... ]

Élő Egyházközségben élni

2010. október 27.

Ugye mindannyian nagyon szeretünk vendéget várni? És ugye izgatottan készülődünk arra a napra? Hát a meghívó sincs mindig könnyű helyzetben! Lassan hagyománnyá válik, hogy a plébánián Linzenbold József atya találkozóra hívja, várja a Szent László Katolikus Általános Iskola nevelőit, és azokat a szülőket, akik élő hittel nevelik gyermekeiket, tehát katolikus általános iskolát választottak számukra. A vendégváró finomságok kóstolása után plébános atya olyan szeretettel mutatott rá iskolánk értékeire, hogy a kötetlen beszélgetések alatt újra megfogalmazódott a szülőkben: "Gyermekünk jó helyen van. De jó, hogy itt lehet! Újra ide íratnám."

[ képek... ][ tovább... ]

Együtt vagyunk keresztények!

2010. október 9.

Az I. Kisvárdai Római Katolikus Egyházközségi Nap délelőttjén szép környezetben, ragyogó napsütés fogadta mindazokat, akik elfogadták az egyházközség meghívását és eljöttek, hogy együtt lehessünk a Szent László Katolikus Szakközépiskolában. Talán a szervezők sem gondolták azon az augusztusi délután, amikor megszületett e nap terve a fejekben, hogy ilyen tartalmassá, örömtelivé válhat egy találkozás. Színes programok kavalkádja várta az érdeklődőket, akiket Linzenbold József esperes plébános atya köszöntött. Rendezvényünket megtisztelte jelenlétével városunk polgármestere, Leleszi Tibor és Dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő is.

[ képek... ][ tovább... ]

Veni Sancte

2010. szeptember 12.

„Ma van az a nap, amikor megünnepeljük a lehetőségeket,  és nekivágunk saját kalandjainknak.”

A mai vasárnap hívek és hittanosok, kicsik és nagyok együtt hívtuk a Szentlelket, hogy erősítsen meg mindnyájunkat abban a hitben, amit a keresztség szentségében kaptunk. Mindig felemelő érzés látni, amikor az egyházközség kisdiákjai táskájukat, tanszereiket az oltár elé helyezik, a kutató pillantásokat figyelni, miközben az atya megáldja a kicsinyeket és szüleiket. Együtt részt venni a szentmisén, együtt elérzékenyülni, amikor Linzenbold József atya szentbeszédében megköszönte a szülőknek, hogy vállalták gyermekeiket. Továbbgondolni az evangéliumot, hogy mindenkire szüksége van a jó Istennek.
Erőt merítettünk az új tanévre a Szent László Katolikus Általános Iskola másodikosainak kedves műsorából ahhoz, „hogy megünnepeljük az örömöt, és arra, hogy higgyünk a csodákban.”

Takácsné Makrai Éva
tanító

[ képek... ]

Nyár-záró! Ősz köszöntő!

2010. szeptember 4.

Nyár – záró? Ősz köszöntő? Többféleképpen fogalmaztak a szervezők és a részvevők a 2010. szeptember 4-én megtartott plébániai baráti összejövetelen.
A már jól összeszokott társaság spagetti főzéssel ünnepelte az iskolakezdést és zárta le a szünidei szabadságot. Megfogalmazódtak az énekkar és hittanórák időpontjai, nem csak az ifjúság részéről, melynek vezetője Zoltán atya, hanem a felnőtt hittanosok részéről is, akiknek vezetésével Gábor atya lett megbízva.
A kicsitől a nagyig, mindenki jól érezte magát, amíg a bográcsban főtt a spagettihez való pörkölt, melyet ezúttal is köszönünk Barnai Mariannak, addig a többiek a Plébános atya közreműködésével futballozással és beszélgetéssel töltötték az időt.
Köszönjük mindenkinek az aktív részvételt. Öröm látni, hogy végre elkezdődött valami, melyre már régóta vágytunk…

"egy résztvevő"

[ képek... ]

Máriapócsi gyalogos zarándoklat

2010. július 24-25.

Szombat este 18:00 órakor kezdődő szentmisével vette kezdetét a gyalogos zarándoklatunk, Kisvárdáról, Máriapócsra. Péter atya áldása után este 19:00-kor elindultunk.

[ tovább... ]

Péter atya búcsúzása

2010. július 28.

Ismét eltelt egy év, és újra búcsúznunk kell valakitől, akit megszerettünk és a szívünkbe zártunk.

Kedves Péter atya! Mivel a hittancsoportodba jártam, és megtiszteltél azzal, hogy tegezhetlek, ezért engedd meg, hogy baráti szeretettel tegyem fel neked kérdéseimet.

[ tovább... ]

"Ha olyanok nem lesztek, mint a gyermek." (Mt10, 3)

2010. július 12.

Ennek, a jézusi gondolatnak a jegyében látták vendégül egyházközségünk hívei - karöltve, az ajaki egyházközség tagjaival - július hónap folyamán a dévai Szent Ferenc Alapítvány által felkarolt árva és mélyszegénységben élő gyermekeket.
Az itt töltött időben, nagyon sok szeretetben és figyelemben részesítették, a kis vendégeket. S hogy az együttlét még szebb legyen, közös szentmisével és személyes áldással kértük a mindenható Isten segítségét, hogy vezesse és őrizze meg ezeket a fiatalokat, akkor is, amikor talán nagyon kiúttalannak és reménytelennek éreznék az életüket.

[ képek... ][ tovább... ]

Húsz éves papi évforduló

2010. június 16.

Kérdések Linzenbold József plébánoshoz, pappá szentelésének 20. évfordulóján. Aki a kérdéseket felteszi: Borus Lászlóné

1. Szüleid és családod hitre neveltek. Hogyan mutatkozott ez meg életedben, a hétköznapokban?

Természetes volt gyermekkoromtól fogva, hogy járok templomba. Minden vasárnap részt vettünk együtt szüleimmel a szentmiséken, és nem csak általában vasárnaponként. Akkor is, ha sürgős munka volt a családban, amely nagy ritkán vasárnapra esett. Természetesen időben voltam megkeresztelve, időben voltam elsőáldozó és bérmálkozó, az akkori előírások szerint. Akkor is jártam hittanra (titokban), amikor tiltották és anyukámnak az állásába kerülhetett volna. Rendszeresen jártam ministrálni és 7. osztályos kortól felolvastam a szentmiséken. Hétköznapokon pedig igyekeztem lelkiismeretesen tanulni és élni.

[ tovább... ]

Elsőáldozás

2010. május 30.

Május 30-án került sor idén az elsoáldozásra, melyen 26 gyermek járult eloször szentáldozáshoz. Az ezt megelozo napon a gyermekek természetesen elvégezték az elso gyónásukat is, s így nemcsak a ruhájuk volt hófehér, hanem a kis lelkük is. A szentmise után a karitász kedveskedett minden elsoáldozónak finom kaláccsal és kakaóval, teával.
Az elsoáldozók névsora: Bacsó Attila, Bákonyi Sándor,Balla Adrien,Balla Ivett,Balogh István,Bencsik Panna,Berecz Kamilla,Gyüre László,Hasulyó Dóra,Ignéczi Ádám,Jaross Máté Zoltán,Kovács Fanni, Molnár Dóra, Nagy Roland,Purgel Orsolya,Rózsa Nikoletta,Seres Kitti,Seres Tamás,Sipos Patrik, Szabó Dóra, Szabó Eniko, Szakszon Eszter,Szarvas Boglárka,Szokolai Ágnes.

Votykuné Aradi Angéla
Hittanár

[ képek... ]

Akolitus avatás 2010 Pünkösdhétfőn

2010. május 24.

A Szentlélek kiáradásának idei ünnepe különleges helyet foglal el életemben. Főtisztelendő püspök atya pünkösd hétfőjén, szentmise keretében avatott fel a lektori és az akolitusi szolgálatra. Egyházmegyénkben mind a két feladatra egyszerre kap megbízást a világi hívő.

[ képek... ][ tovább... ]

Bérmálkozás

2010. május 24.

Hagyományosan az idén is Pünkösdhétfon került sor a bérmálkozásra. Az idén 32 bérmálkozó várta, hogy Bosák Nándor Püspök Atya kiszolgáltassa számukra a "nagykorúság szentségét".
A sok-sok eso közepette ezen a napon a szép ido megteremtette a feltételeket arra, hogy Püspök Úr a helyi papság és a képviselotestület kíséretében a plébániáról vonuljon át a templomba, ahol eloször a bérmálkozók nevében két fiatal köszöntötte, majd az egyháztanács elnöke.
A szentmise végén a szülok köszönték meg a Püspök Úr szolgálatát. A bérmálkozó fiatalok megígérték, hogy ezután is tevékeny tagjai lesznek az egyházunknak, s mi is kérjük a Szentlélek segítségét, hogy vezesse Oket ezen az úton.

Votykuné Aradi Angéla
Hittanár

[ képek... ]

Egyházmegyei Hittanverseny

2010. április 17.

A kisvárdai Római Katolikus Plébánia adott otthont a IV. Egyházmegyei Hittanverseny döntőjének 2010. április 17.-én. Három plébánia: Kisvárda, Ajak, Fényeslitke, a hozzájuk tartozó fíliák, Nyírtass és Komoró, képviseletében 55 fő vett részt a rendezvényen.

[ képek... ][ tovább... ]

Hajléktalanok nagyböjti felajánlása

2010. március 29.

1916 tavaszán az orosz fronton Volhiniában Luzk-nál harcolva ágyútűzben, szorult helyzetében nemes Macza Endre császári, királyi tizedesnek megjelent a Boldogságos Szüz Mária. Szerencsés hazatérése után, 1923-ban állíttatta Isten dicsőségére Kisvárdán a Szent László hegyen azt a kis kápolnát, amit jótét lelkek a mai napig szépen rendben tartanak. A kápolnát egy nagyon szép Szűz Mária szobor ékesíti. Az erre járó emberek megállnak, elmondanak egy imát, egy kérést, ami meghallgattatásra talál.

A nagyböjtre készülve a közelben lévő Hajléktalanok Átmeneti Szállásán élő néhány lakó, elhatározta, hogy szépen parkosítja a kápolna körüli kis területet. Március 29-én előkerült az ásó, a gereblye, szemeteszsákot vettek magukhoz, és közös erővel és akarattal szépen rendbe tették a kis kápolna környezetét. A munka befejeztével közösen imádkoztak Máriához sorsuk jobbra fordulásáért.

Dicső Lászlóné Máltai Szeretetszolgálat

[ képek... ]

Katolikus Bál Kisvárdán

2010. február 6.

Amint azt minden jó keresztény tudja, a vízkereszttől, hamvazószerdáig terjedő időszak hagyományosan a bálok és a farsangi mulatságok időszaka. Egy egyházközség életében is fontosak azok az alkalmak, amikor a templom falain kívül, kötetlenebb formában is, testvérre és barátra tudunk ismerni a másik hívő emberben.

[ képek... ][ tovább... ]

Karácsonyi pásztorjáték

2009. december 25.

Karácsonykor a szív mélységéből tör fel az ének: "A kis Jézus megszületett örvendjünk!".

Egyházközségünkben régi szép hagyomány, hogy karácsony ünnepét a gyermekek egy szép pásztorjátékkal teszik számunkra emlékezetesebbé, szebbé! Ebben az évben az egyházközség hittanosai és a Szent László Katolikus Általános Iskola elsős növendékei készültek szívvel-lélekkel, hogy ezt a gyönyörű ünnepet valóban széppé és boldoggá tegyék számunkra. A hívek igen szép számban nézték meg a Megváltó születésének történetét, hiszen ne felejtsük karácsonykor a legnagyobb ajándék számunkra Jézus Krisztus!

[ képek... ][ tovább... ]

Adventi lelkigyakorlat

2009. december 11-13.

Felemelő és bensőséges lelki élményben lehetett része, azoknak a híveknek, akik az adventi örvendezés vasárnapján és az azt megelőző két este, részt vettek, Seregély István ny. egri érsek atya lelkigyakorlatos előadásain.

[ képek... ][ tovább... ]

Szenvedésben is erõt adó jel

2009. november 28.

Szenvedésben is erőt adó Jel.
Ünnepélyes keresztszentelés Kisvárdán

Bensőséges és imádságos együttlétben volt része annak, aki az esős idő ellenére is részvett, a körforgalomnál található kereszt ünnepélyes megáldásán, november utolsó szombatján.

A már korábban is ott álló kereszt, több mint száz éve hirdette ott, Isten dicsőségét, s az idő vasfoga már igencsak kikezdte. Szükségessé vált tehát a felújítása.

[ képek... ][ tovább... ]

Adventi gyertyagyújtás

2009. november 29.

Meggyújtottuk az első gyertyát -
Ragyog a szeretet-titok.
Az életeden úgy dereng át
Van még egy teljes hónapod.

Elgondolkodva hallgattuk a ragyogó tekintetű gyermekek szavalatát a vasárnapi szentmisén. A Szent László Katolikus Általános Iskola elsősei lelkesen készülődtek arra a pillanatra, hogy egyházközségükkel együtt élhessék át az első adventi gyertya lángra lobbanását.

József atya elmélkedésében elmondta, milyen sok tartalmas és szép dologra lehet várni, várakozni. Hogyan vehetjük észre, ha valaki segítségre szorul, hogyan fogadjuk el a felénk nyújtott segítő kezet, hogyan várhatunk egy új életre, egy szerető szóra.

Mi pedig felidézhetjük magunkban, hogyan várakozunk a szentmisére, a gyónásra és a szentáldozásra.

"Megtanulni a türelmet, életben és munkában, annyi, mint megtanulni a Teremtő titkát." - vallja Márai Sándor.

Engedje meg a jó Isten mindnyájunknak, hogy békességben, igaz hitben, szeretetben tudjuk tenni mindennapi dolgainkat ebben a csodaváró időszakban is, hiszen van még egy teljes hónapunk.

[ képek... ]

Szent Erzsébet ünnepén

2009. november 22.

Az elmúlt vasárnap szép ünnepet tartott egyházközségünk a tíz órai szentmise keretében. A hagyomány szerint ezen az ünnepen áldják meg, majd osztják szét a "Szent Erzsébet kenyerét". A szentmise végén Linzenbold József esperes plébános atya megköszönte a Karitász szervezet, és a Máltai Szeretetszolgálat kisvárdai csoportja tagjainak önkéntes munkáját. A szegények segítői 1-1 szál rózsát kaptak munkájuk elismeréseként.

Köszönjük a megemlékezést!

Egy imádság a segítőknek
Add Uram, hogy lelkem szüntelenül Krisztus békéjének örvendjen;
hogy mindig nyugodtan és tiszta tekintettel nézhessek az emberek szemébe,
hogy számból csak tiszta beszéd, bátorító szó hangozzék,
hogy lépéseim biztosak, útjaim mindig egyenesek, határozottak legyenek,
hogy kezemet mindig szívesen nyújtsam, ha adni, segíteni kell,
hogy szívem kitáruljon, s az emberek szükségét megérezzem,
hogy értelmem éber és friss legyen az igazság - csak az igazság - befogadására,
hogy akaratom mindig afelé vezesse gondolataimat, szavaimat, tetteimet, ami fölemel!

[ képek... ]

Halottak napja, mindenszentek ünnepe

2009. november 1.

Virágok a sírokon, szelíden hunyorgó mécsesek pislákolnak a temetőkben, s alkonyatkor varázsosan nyugodttá, csendessé teszik a sírkerteket. Emlékezünk. Ez az ima és az elhunytak emlékének időszaka. A múltat nem feledhetjük - ez a visszatekintés és a jövő parancsa.

[ tovább... ]

Lakitelek 2009.

2009. szeptember 11-13.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2009. szeptember 11-13.-a között Lakitelken rendezte meg 8. országos konferenciáját. Az esemény központi témája az önkéntesség volt. Régiónkat képviselve a „Helyi csoportok, klasszikus önkéntes tevékenységek” szekció vezetőjeként vehettem részt a rendezvényen. Feladatunk a helyi csoportokban felmerülő problémák feltárása, megoldási javaslatok kidolgozása, valamint a jó gyakorlatok bemutatása volt.

[ tovább... ]

Veni Sancte!

2009. szeptember 13.

Szeptember második vasárnapján a 10 órás szentmisére igyekvő hívek egy maroknyi kisdiákot láthattak, akik iskolatáskával a hátukon gyülekeztek a templom előtt.

A Szent László Katolikus Általános Iskola elsősei szüleikkel, nagyszüleikkel és tanítójukkal érkeztek a hittanosok tanévnyitó szentmiséjére. A tanszereiket és az osztálynaplót rejtő táskákat – minden diák és pedagógus helyett – jelképesen ők helyezték az oltár elé. József atya a közösségek megtartó erejéről, és a családok tanúságtevő felelősségéről szólt az új tanév kezdetén.

Adja Isten, hogy a vasárnap átélt élmény erősítsen bennünket a mindennapokban.

Nem lehetsz csillag az égen?

- Légy lámpás a házban. Őrizd a fényt, és add tovább a lángot…

Takácsné Makrai Éva

[ képek... ]

Hazánk nemzeti és állami ünnepe, de Szent István királyunk és az Új Kenyér ünnepe is minden esztendőben- augusztus huszadika

2009. augusztus 20.

Városunkban, Kisvárdán 2009. augusztus 20.-án Ökomenikus keretek között, közös imádsággal, felekezet szerinti áldással szentelődött meg az Úristen ajándéka, a mi mindennapi kenyerünk. Majd régi szokás szerint az asszonyok kezükbe vették a kenyeret, és késsel a kenyér aljára keresztet rajzolván felszeletelték a népsokaságnak.

[ tovább... ]

Riportok

2009. augusztus 13.

Az év nyolcadik hónapja. Egyházközségünk életében nem jelent mást, mint a VÁLTOZÁS hónapja. Szinte minden év augusztusában elveszítünk valakit, akit megismertünk, megszerettünk, befogadtunk és akit hagytunk, hogy életünk részévé váljon. Elköszöntünk János atyától, József atyától és István atyától. De nem örökre, hiszen, mint ahogy azt a következő riportokban is elmondják, mindannyian szívükbe zárták a kisvárdai egyházközséget, a híveket, Kisvárdát.

Borus Lászlóné

ifj. Németh János, Kálmán József és Pető István atyák búcsúzása.

Templombúcsú

2009. június 28.

Az idei évben a templom búcsújának meghívott szónoka, Papp János apát, kanonok, nyíregyházi plébános volt.

János atya, Kisvárdáról került Nyíregyházára 2008. aug.1-el, és az Egyháztanács egyöntetű kérésére érkezett a kisvárdai hívek közé. A Szent Pál évet tavaly Papp János atya nyitotta meg a hívek számára, s most õ zárta be jelenlétével a búcsúi szentmisében.  Az ünnepi szentmisét -a hosszú esõs napok után, végre ragyogó idõben,- körmenet követte.

[ képek... ]

Úrnapja

2009. június 14.

"Vegyétek, ez az én testem." Majd fogta a kelyhet, hálát adott, odanyújtotta nekik. Mindnyájan ittak belőle.
Ő pedig így szólt: "Ez az én vérem, a szövetségé, amely sokakért kiontattatik. Bizony mondom nektek:
nem iszom többé a szőlő terméséből addig a napig, amíg az újat nem iszom az Isten országában."

Ezután zsoltárt énekelve kimentek az Olajfák-hegyére.  (Mk 14,22-27.)

[ képek... ]

Elsőáldozás

2009. június 7.

Az idén, 27 gyermek részesült elõször a bûnbocsánat, és az Eukarisztia szentségében:

Ari Patrícia,  Babják Tamás, Balla Gréta, Banga Nikolett, Bodnár Patrik, Csizmadia Fanni, Csonka Odett, Dolhai Dóra, Harakály Tamás, Hegedûs Aliz, Kapdos János, Király Patrik, Kiss Ágnes Kinga, Kócsó Adrián, Kovács Kornélia, Kropkó Gábor, Malárovics Rihárd, Marincsák Fanni, Nagy Donát, Orosz Patrik, Paál Zoltán, Petõ Szandra, Rozinka Fanni, Sándor Katalin, Szalonna Evelin, Ungvári Enikõ, Vargha Rebeka.

[ képek... ]

Bérmálkozás

2009. június 1.

Ebben az évben is, - immár hagyományosan - Pünkösdhétfőn került sor a bérmálás szentségének kiszolgáltatására Kisvárdán, a római katolikus egyházközségben.

Bosák Nándor Püspök Úr, a Plébániáról vonult át a templomba, a helyi papság, képviselőtestület és ministránsok kíséretében. A bérmálkozók nevében köszöntötte két fiatal a hozzánk érkezett Főpásztort, valamint az Egyháztanács világi elnöke.

Negyvenhárom fiatal részesült templomunkban a bérmálás szentségében. Eljöttek a fiatalokkal a bérmaszülők, családtagok, rokonok is, így szép számmal tudott együtt ünnepelni az Egyházközség. A szülők közös ajándékkal kedveskedve köszönték meg a Püspök Úr szolgálatát, aki a bérmálás előtti napokban ünnepelte névnapját. A Szentmise után, közös fotózás, majd a Főpásztor az Egyháztanács tagjaival beszélgetett egy ebéd előtti koccintás kíséretében, a plébánia hittantermében.

Szép nap volt, az idő is kegyes volt hozzánk és bízunk benne, hogy a Szentlélek Úristen tovább vezeti fiataljainkat, hogy nagykorúan, tanúságtevően legyenek tagjai Egyházunknak!

Linzenbold József
esp. plébános

[ képek... ]

Húsvéti események képekben

2009. április 9-12.

Nagycsütörtök

[ képek... ]

Nagypéntek

[ képek... ]

Nagyszombat

[ képek... ]

Pászkaszentelés

[ képek... ]

Húsvéti szertartások

2009. április 5.

Nagyszerda
(április 8.)
7:00 Szentmise
16:30  Városi ökumenikus keresztút
- Esti szentmise nincs -
Kezdés, a római
katolikus
templomban.
Nagycsütörtök
(április 9.)
7:00  Jeremiás próféta siralmai
18:00 Esti mise az utolsó vacsora emlékére
Szentmise után
éjfélig, virrasztás!
Nagypéntek
(április 10.)
7:00  Jeremiás próféta siralmai
15:00 Az Úr szenvedésének ünneplése
 
Nagyszombat
(április 11.)
7:00  Jeremiás próféta siralmai
Napközben imák a Szentsír mellett.
20:00 Húsvéti Vigília
Az esti szentmise végén
gyertyás körmenetet
tartunk.
Húsvétvasárnap
(április 12.)
7:00 Pászkaszentelés
8:30, 10:00, 11:30, 18:00
Krisztus feltámadása.
Ünnepi misék.
Húsvéthétfő
(április 13.)
8:30, 10:00, 18:00 Ünnepi misék
Ökumenikus keresztút

2009. április 8.

Gyönyörű időben, a református, görög katolikus és a római katolikus egyházak részvételével került sor 2009.április 8.-án (Nagyszerdán) a városi keresztútra. A keresztút a római katolikus templomból indult, majd érintve a református templomot, a görögkatolikus templomot, az alsóvárosi kápolnát, a régi temetőben fejeződött be. A város főutcáján át vezető imádságokban, énekekben,  a három egyház vezetői, segédlelkészei  szolgáltak, valamint a római és református egyházak kántorai.

[ képek... ]

Nagyböjti lelkigyakorlat

2009. április 2-4.

A 2009.-évi nagyböjti lelkigyakorlatot, KERESZTES LÁSZLÓ kótaji plébános atya tartotta templomunkban.

A lelkigyakorlat három estéjén, a három isteni személy jelenlétére hívta fel figyelmünket az atya, a tékozló fiú történetén keresztül.

A szentbeszédeken kívül, gyóntatott is László atya, így kaptak híveink lehetőséget arra, hogy "idegen" papnál rakhassák le terheiket, és kérjenek tőle lelki útmutatást.

 

 

Fiatalok keresztútja

2009. március 13.

2009. máricus 13-án pénteken hittanos tanulóink végezték a keresztutat József atya vezetésével.
Köszönjük nekik, hogy hangos érthető olvasásukkal gazdagították számunkra a keresztút élményét.
Ezúton szeretnénk felhívni egyházközségünk híveinek figyelmét, hogy Nagyböjtben minden héten pénteken és vasárnap 16.15-től keresztúti ájtatosság van templomunkban, amire mindenkit
sok szeretettel várunk!     

A hitoktatók

[ képek... ]

Hamvazószerda, "Testi- lelki nagytakarítás"

2009. február 20.

Hamvazószerda abból az ősi hagyományból ered, hogy a hívők a vezeklés és a bűnbánat részeként hamut szórtak a fejükre. Ennek emlékét a mai napig őrzi a szertartás. Az előző évben megszentelt és elégetett barka hamujából a pap ezen a napon keresztet rajzol a hívek homlokára, miközben ezt mondja: Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel! A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást.

De nem csak a felnőttek és az idősebb korosztály részesült a hamvazkodásban, hanem a Szent László óvoda apróságai is. Az óvó nénik vezetésével, szerda délelőtt, beszélgetéssel, közös imádsággal és szívet melengető énekléssel kezdtük meg nagyböjti készületünket. Szép és megható látni az imádságos ember arcát, különösen ha kicsi gyermekről van szó. E ragyogó tekinteteket látva érti meg keresztény ember Jézus szavait: „Bizony mondom nektek, aki nem úgy fogadja az Isten országát mint egy kisgyerek, nem megy be oda” Mk10.15

Kálmán József
káplán

[ képek... ]

ÖKUMENIKUS IMAHÉT
KISVÁRDA

2009. jan.18-25.

Huszonegyedik alkalommal került sor Kisvárdán az idei ökumenikus imahét megtartására. Hat este, különböző helyszíneken voltak a közös imádságok.

 A találkozó mottója: „... legyenek eggyé kezedben. „ (Ez 37,17)

Hétfő: Református templom            Igehirdetés: Mosolygó Béla gör. kat. esperes
Kedd: Római katolikus templom    Igehirdetés: Csiszár Ákos ref. tb. esperes
Szerda: Görög katolikus templom  Igehirdetés: Linzenbold József róm. kat. esperes

Csütörtök: Református templom       Igehirdetés: Kálmán József róm. kat. káplán
Péntek: Római katolikus templom     Igehirdetés: Kicsák János gör. kat. diakónus
Szombat: Görög katolikus templom  Igehirdetés: Szabó Gábor ref. kórházi lelkipásztor

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Dicsőség Jézus Krisztusnak! Áldás békesség!

Karácsonyi pásztorjáték

Évek óta hagyomány egyházközségünkben, hogy karácsony ünnepét a gyerekek egy pásztorjátékkal koronázzák meg. Az idén is december 25-én 16 órakor került megrendezésre e színvonalas műsor, ahol a gyermekek szívvel-lélekkel mindenki saját egyéniségét tükrözve tette gazdagabbá a műsort. A hívek között nagy volt az érdeklődés, igen szép számmal látták a gyermekek előadásakor a Megváltó születésének történetét, hiszen karácsonykor a legnagyobb ajándék számunkra Jézus Krisztus!
Ezúton szeretnénk megköszönni a gyermekek munkáját és a szülők fáradozásait.

Köszönettel: A hitoktatók

[ képek... ]

Ugrás az oldal tetejére