Archívum - 2014.
Éjfél előtt

2014. december 24.

Minden évben van egy csoda, a Karácsony csodája, amire várunk, amire készülünk és ami szívből jövő, szerető érzésekben megérkezik. Az ünnep hangulatában figyelünk a másik emberre és arra gondolunk, mit nyújthatunk szeretteinknek, mit adhatunk önmagunkból, mert sokszor elég egy ölelés, egy mosoly. Karácsony az az ünnep mely megmutatja a szeretet útját, segít ráeszmélni hogy szükségünk van egymásra, hogy olyan jó szeretni és hogy olyan jó ha szeretnek. Kívánjuk mindenkinek, hogy őrizzünk meg magunknak minél többet az ünnepből, vigyünk magunkkal karácsony fényeiből és szeretetéből a hétköznapokba is.

[ képek... ][ tovább... ]

Adventi lelkigyakorlat

2014. december 12-14.

Adventi lelkigyakorlatos estéken vehettek részt híveink december 12. és 14. között. A homíliákért Szabó József atyának mondunk köszönetet, aki Egerből érkezett közénk, ahol a Papnevelő Intézet spirituális szolgálatát látja el.

[ tovább... ]

Egyházmegyei szavalóverseny volt Nyíregyházán

2014. december 6.

Mikulás napjára volt meghirdetve az Egyházmegyei szavalóverseny. A megmérettetésen a Református Óvoda, Általános Iskola Gimnázium és Kollégium római katolikus gyermekei képviselték városunkat. Az ünnepélyes megnyitó után 175 gyerek szavalta el verseit.

[ tovább... ]

Hittanverseny Debrecenben

2014. november 27.

A debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium hittanversenyt hirdetett "Tölts el egy délutánt Szent Józseffel" címmel. A versenyre Kisvárdáról 39 tanulóval neveztünk be. A Szent László Katolikus Általános Iskola 9 csapattal, a Református Általános Iskola 3 csapattal indult útnak november 27-én. Az egy hónapos felkészülés során csapataink rendkívüli módon összekovácsolódtak. Amikor megérkeztünk a házigazdák finom ebéddel vártak bennünket, megmutatták az intézményt(számunkra a legérdekesebb a műfüves pálya volt), majd elindult a mozgalmas délután. A program ünnepélyes megnyitóval kezdődött, aztán kezdetét vette a megmérettetés.

[ képek... ][ tovább... ]

Szent Erzsébet napi kenyérszentelés a hajléktalan szállón

2014. november 19.

A Szent László Egyházi Gimnázium néhány diákja, Votykuné Angéla hitoktató vezetésével különös meglepetésben részesítette a Hajléktalanok Átmeneti Szállásának lakóit. Szent Erzsébet napján nagy szeretettel, és egy gyönyörű kaláccsal látogatták meg a szállót.

[ tovább... ]

Diakónusunk első esketése

2014. október 18.

Balázs és Gabriella kötötte össze életét a házasság szentségében Isten színe előtt valamint a meghívottak és Mészáros Zsolt diakónusunk előtt. Beszédében diakónusunk hálára szólította fel a jegyespárt szüleik iránt. A vőlegényt intette: tudnia kell, hogy menyasszonyában felbecsülhetetlen kincset kapott Istentől. Ezért mindig és mindenütt mondania és bizonyítani kell, hogy szereti választottját. A menyasszonynak pedig azt mondta, hogy nagyra kell értékelnie vőlegényét. Tudomására kell hoznia minden formában, hogy csak érte él.

[ tovább... ]

Bemutatkozás Kisvárdán

2014. október 11.

Mészáros Zsolt: Nyíregyházán születtem 1987. május 26-án, tizennégy gyermekes család ötödik gyermekeként. A két bátyám és a két nővérem már dolgozik. Két húgom és hét öcsém még az iskolapadot koptatják. Paramétereim a következők: 87, 27, 174, 72, 42, 14, 4, 8, 6, 2 .stb. , valóban csak ennyi lennék? Egyrészt igen, mert Isten ilyen adottságokkal választott ki, s hívott meg.

[ tovább... ]

Diakónusunk első keresztelése

2014. október 4.

Az előző esti keresztelési megbeszélés után történt - a két nap híján - három hónapos Péter megkeresztelése. Mészáros Zsolt diakónusunk nagy izgalomban, de sikeresen megkeresztelte a csecsemőt. Mindnyájunkat betöltött az öröm, hogy egy újabb gyermekünk fogja Jézus Krisztusba vetett hitére - mint házat a sziklára - építeni életét.

[ képek... ][ tovább... ]

Templomok éjszakája

2014. szeptember 20.

A nyitott Templomok éjszakája egy különleges lehetőség az egyházközség számára, hogy találkozásra hívja híveit és a városlakókat egyaránt. Szélesre tárja nem csupán a templom ajtaját, hanem bepillantást enged sokrétű tevékenységébe is. Idén rendkívül változatos program várta mindazokat, akik megtisztelték jelenlétükkel a programot!
Délután a Szent László Katolikus Középiskola és Általános Iskola tanulói adták elő tanulságos és megható előadásukat: Legyetek jók, ha tudtok. címmel.

[ képek... ][ tovább... ]

Szentföldi zarándoklat

2014. június 20.

2014.06.20-án reggel hét órakor gyülekeztünk a Liszt Ferenc repülőtéren. Nagy Zsolt atya vezetésével, 23 fővel vágtunk neki a nagy útnak. Mindenki izgalommal várta az indulást, főleg akik most ültek először repülőn. Miután megkaptuk az utazási irodától a repülőjegyeinket és az információt, hogy egy 81 éves bácsi fog ránk várni a kinti reptéren mint idegenvezetőnk, és átestünk a szokásostól kicsit eltérő vizsgálatokon is, végre elindultunk.

[ tovább... ]

Ministráns avatás

2014. szeptember

Kedves fiúk! Mielőtt erre a szolgálatra felavatnálak benneteket, ígérjétek meg, hogy olyan igaz áhítattal, buzgósággal és figyelemmel fogtok ministrálni, ahogyan eddig is tettétek, példát mutatva ministráns társaitok előtt, akik majd egyszer követnek benneteket a szent szolgálatban.

[ képek... ][ tovább... ]

Veni Sancte

2014. szeptember 14.

Minden család életében meghatározó az új tanév kezdete. Minden kis elsős számára dédelgetett tárgy az új iskolatáskája. Nekünk pedig, akik őrködünk a ránk bízott gyermekek lelki fejlődésén, fontos, hogy együtt legyünk az egyházközségünk híveivel a tanévnyitó szentmisén is.

[ képek... ][ tovább... ]

Egyházmegyés Ministráns Tábor

2014. augusztus 3-8.

Az idei esztendőben Kisvárda adott otthont a 40 fiatal ministráns fiú részvételével megtartott ministráns tábornak. Kisvárda, Döge, Rétközberencs, Gyulaháza, Gemzse, Kékcse, Kállósemjén, Kótaj és Nagyhalász voltak azok az egyházközségek, ahonnan a fiatalok kisebb nagyobb létszámban érkeztek augusztus 3-án (vasárnap) estére a Szent László Katolikus Iskola kollégiumába, ahol a szobák elfoglalása után vacsorával és ismerkedéssel vette kezdetét az 5 napig tartó program.

[ tovább... ]

Focipálya avató

2014. július 18.

A plébánia kertben kialakított új füves futballpálya avatására gyűltünk össze egy szép nyári este. A ministránsok és szüleik lázasan készülődtek a szalonnasütéshez, de mielőtt a vacsorához hozzákezdtünk volna, Linzenbold József esperes-plébános atya ünnepélyes keretek között felavatta és megszentelte az új pályát. Külön köszönetet mondott Nagy Zsolt káplán atyának, aki az egész esemény kezdeményezője volt, Kerezsi Béla igazgató úrnak a kapukért, Türk Istvánnak és azoknak a szülőknek, akik különféle munkáikkal szabadidejükben hozzájárultak a pálya elkészüléséhez.

[ képek... ][ tovább... ]

Papszentelés

2014. június 28.

Nagy örömünnepnek lehettünk tanúi, a debreceni Szent Anna Székesegyházban 2014. június 28.-án. Bosák Nándor püspök úr egyházmegyénk papnövendékei közül Mészáros Zsoltot szerpappá (diakónussá), míg korábban már diakónusi szolgálatot teljesítő Olasz Lajost és Varga Lórántot, áldozópappá szentelte.

[ képek... ][ tovább... ]

Járda építés a Szent László hegyi Mária kápolnánál

2014. július 22.

Ismét szorgos kezek munkálkodtak a Szent László hegyi Mária kápolnánál. Az épület körül nem volt járda, ezért a lehulló csapadékvíz csúnyán felcsapta a mészkőből épült falat. A közelben lévő hajléktalan szálló lakói és dolgozói, elhatároztuk, hogy megoldjuk ezt a problémát. Hatvan óra munkával, és 50.000,- Ft anyagköltséggel nagyon szép és tartós járdát kapott a kápolna. A munka végeztével jó Anyánkhoz imádkoztunk mindazokért, akik hálából és szeretetből munkájukkal vagy adománnyal hozzájárultak a kápolna szépítéséhez.

Dicső Lászlóné

[ képek... ]

Hittantábor - Telkibánya

2014. június 30.- július 05.

2014. június 30.-án egy verőfényes hétfői napon indult kis csapatunk 21 fővel és 4 kísérővel Telkibányára. Utunk során a füzéri interaktív kiállítást tekintettük meg, majd a meredek hegyoldalon fölmentünk a várhoz.

[ képek... ][ tovább... ]

Bérmálás egyházközségünkben

2014. június 9.

Pünkösdhétfőn a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisében Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi egyházmegyénk főpásztora 27 fiatalnak (köztük felnőtteknek is) szolgáltatta ki a bérmálás szentségét kisvárdai egyházközségünk és a hozzá tartozó leányegyházközségeink örömére.

[ képek... ][ tovább... ]

Mária ünnep a Szent László hegyi Mária kápolnánál

2014. május 16.

Anyák napi köszöntőre gyűltünk össze a Szent László hegyi Mária kápolnánál. Egy régi hagyományt elevenítünk fel ezzel a közös litánia végzéssel. A kápolna zarándok hely volt, a kisbabát váró édesanyák számára, itt kérték Mária közbenjárását születendő gyermekük számára. Linzenbold József plébános atya megnyitója után, Sebők Szilvike hitoktató köszöntötte az édesanyákat, a hittanos gyermekek közreműködésével.

[ képek... ][ tovább... ]

Anyák napja

2014. május 4.

Napjainkban az egyik legfontosabb dolog, hogy ebben a rohanó világban mindig meg tudjunk állni, és soha ne feledkezzünk meg a legfontosabb dolgokról, és azokról, akiktől az életünket kaptuk. Hiszen az édesanya a legdrágább kincs.

[ tovább... ]

Debreceni Ifjúsági Találkozó

2014. április 26.

2014. április 26-án a XXXI. Debreceni Ifjúsági Találkozón vettünk részt. Korán keltünk, de készen álltunk arra, hogy a többi katolikus fiatal társainkkal találkozzunk! Az idő igaz kissé borús volt és esős, mire odaértünk a Szent László Domonkos Plébániára egyből vidámak lettünk. Ott találkoztunk régi ismerősökkel is és lehetőségünk volt új fiatalokat megismerni. Egy rövidke regisztráció és ismerkedés után kezdetét vette az első előadás. Három előadáson vettünk részt. Az előadások témája: "Összeegyeztethető-e a Hit és a Tudomány, vagy egymás ellentétei?".

[ képek... ][ tovább... ]

Nagyböjti lelkigyakorlat

2014. április 11-13.

Lelkigyakorlatos esték voltak templomunkban április 11. és 13. között. A szentbeszédeket Gulyás Zsolt érseki tanácsos, karcagi plébános tartotta. Isten szeretetéről, a Krisztussal való találkozás életünkre gyakorolt hatásáról elmélkedtünk a három este alatt.

[ tovább... ]

Lelki nap Mándokon

2014. március 29.

2014. március 29-én lelki nap keretében a hittanosokkal Mándokra látogattunk el a fogyatékkal élő embertársainkhoz. A templomban tartottunk a hittanosoknak egy rövid bemutatást, hogy pontosan hová is megyünk és milyen emberekkel fognak találkozni. Ez egy kicsit meglepően érte őket. Tillinger Barbara, Szabó Gábor, Jámbrik Róbert, Zsolt atya és jómagam a hittanosok kérdéseire bármikor nyitottak voltunk, biztattuk őket. Mándokra érkezve az intézményvezető bemutatta az intézetet és az ott lakó, lakóotthonos "gyerekeket". Megmutatták a szobáikat, és azt is, hogy milyen ügyesen tudnak egy 2000 darabos puzzle-t kirakni. Műsorral is készültek nekünk, nagyon vártak már minket.

[ képek... ][ tovább... ]

Nagyböjti lelki nap Kisvárdán

2014. március 29.

2014. március 29-én Szombaton a hagyományokhoz híven ismét plébániánk adott otthont az immár negyedik alkalommal megrendezett Nagyböjti lelki napnak ,melyen alsó-és felső tagozatos tanulóink szép számban vettek részt. Programunk közös keresztút imádkozásával kezdődött Katona István atya vezetésével. A gyermekek egy-egy állomás elvégzésével maguk is sorsközösséget vállaltak a szenvedő Jézussal.

[ képek... ][ tovább... ]