Misézőhely. Ellátja: Kisvárda

1938-ban Kisvárdán megtelepedtek a Szegénygondozó nővérek és házukban (ami most az Aradi vértanuk tere 1.sz. alatt található) létrehozták az alsóvárosi kápolnát. Az új liturgikus teret 1974-ben alakították ki Holczer Gyula plébános idején. Ő renováltatta kívül-belül ugyancsak 1974-ben. 1987-ben Papp János plébános vezetése alatt a kápolna teljesen megújult. Közel 30 év után, 2016-ban került sor újra felújításra.

A Kápolna felújítása

A Gondviselés különleges ajándékának éltük meg, hogy 2015. decemberében Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Úr közbenjárásával, az Emberi Erőforrások Minisztériumától Soltész Miklós egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár úr aláírásával, kápolnánk felújítására 20 millió Ft támogatást nyertünk el.

A munkálatok teljes költségeinek fedezésére további 6,5 millió Forint önerőre volt még szükség, amit egyházközségünk anyagi bevételeiből, híveink adományaiból biztosítottunk.

A kápolna kiürítése után a levált, felnedvesedett, salétromos vakolat leverésére került sor a fal mindkét oldalán. Különösen fontos volt a fal vegyi szigetelésére, injektálására a felszívódó talajvíz ellen, hogy később ezzel ne legyen problémánk. A falakat, falszárító vakolattal újravakolták és simították, majd a falak tetejére vasbetonkoszorút öntöttek, ami statikailag stabillá tette az épületet. Teljesen új, facsapos tetőszerkezetet kapott az épület, és cseréppel lett befedve. Az elavult és költséges konvektoros fűtés helyett, teljesen új, korszerű kondenzációs kazánnal ellátott radiátoros fűtést építettek ki a szakemberek a kápolnában, és a mellette lévő szolgálati lakásban is.

A kápolna épületében korábban nem volt WC és mosdó. A felújítás során ez a hiányosság is pótolva lett, valamint ki lett építve egy teljesen új víz és szennyvíz hálózat nem csak itt, hanem a mellette lévő szolgálati lakásban is. Az épület villamosenergia ellátása korábban korszerűtlen légvezetéken keresztül történt, helyette új földkábeles csatlakozás lett kialakítva és új elektromos kapcsolószekrénybe kerültek a villanyórák is a tűzfal udvar felőli oldalán. Az elektromos hálózat teljesen újraépült és a világítás is új csillárokkal, falikarokkal, korszerű energiatakarékos LED izzókkal lett megoldva.

A mennyezet 20 cm vastag kőzetgyapot szigetelést kapott, ami megfelel a mostani szigorú hőtechnikai szabályoknak is. A belső falfelület görbe és egyenetlen volt, egy gipszkartonból készült előtét fallal, egy sima és egyenletes falfelület keletkezett. Új, jó minőségű fa ajtók, valamint 3 rétegű, kiváló hő- és hangszigetelésű ablakok lettek beépítve. A külső homlokzatot légáteresztő nemesvakolattal vonták be és a főépítésznő, Marosán Andrea javaslatára új színt kapott az épület.

Végül új, és jó kopásállósságú burkolatot kapott a kápolna egész padlózata, valamint a dobogó is.

A kápolna alapterülete: 100 m2 A sekrestye alapterülete: 18 m2 A szolgálati lakás alapterülete: 43 m2

A munkálatokat a Nyírépszer Hungary Kft. végezte el, és mindössze 4 hónap alatt, 2016 Karácsonyára, híveink örömére, szépen felújított állapotban került használatbavételre.

Istennek legyen hála! Segítőinken, legyen az Úr áldása!