Archívum

Cursillo

A kezdetek

A mozgalom Spanyolországban, Mallorca szigetén jött létre, az 1936-tól 1939-ig tartó polgárháborút követoen, amelyben 500.000 ember, köztük az egyházüldözés következtében 4.000 pap vesztette életét. Az egyházban ebben az idoszakban a legaktívabb és átfogóbb ifjúsági munka a Santiago de Compostelába, Szent Jakab sírjához szervezett zarándoklatok voltak, bizonyítva, hogy az egyház is képes tömegeket megmozgatni, nemcsak az uralmon lévo antiklerikális erok. Lelki vezetojük Manuel Apareci és munkatársai a zarándoklat vezetoi számára rövid tanfolyamokat szerveztek, hogy a zarándoklat vallásos tartalmat kapjon. 100.000 fiatalt akartak megnyerni. A tanfolyam egy hétig tartott, és egynapos lelkigyakorlattal kezdodött.

Innen ered a Cursillo Mozgalom neve: megszületése az 1943 nagyhete utáni idoszakra és a tanfolyamok szervezésébe bevont Eduardo Bonnin tevékenységéhez fuzodik. Bonnin alapgondolata az volt, hogy a világot és az embereket nem az intézmények mozgatják, hanem sokkal inkább a közvetlen környezet, amelyben élnek. A környezetet kell megváltoztatni.

Csak azokra vagyunk hatással, akik környezetünk részei. A szívükhöz kell elsosorban szólni, nem az értelmükhöz. Nem tanítani kell oket, hanem életünkkel kell tanúságot tenni elottük. Bonnin a tanfolyamot három napra és egy estére surítette, mivel kevesen tudnak egy hetet szakítani az idejükbol. A módszert úgy dolgozta ki, hogy alkalmas legyen a különbözo társadalmi és kulturális rétegek, hívok és hitetlenek meggyozésére. Így a tanfolyamok lelkiségi megújulási mozgalommá váltak, amelynek további meghatározó személyiségei Sebastian Gaya pap és Juan Hervas, Mallorca püspöke voltak.

www.bpcursillo.hu