Egyházi zene

A VIA Cantus Zenekar nem titkolt szándékkal jött létre! Megalakulásának fő célja, hogy egyházközségünk, plébániánk és a hívek egy különleges változáson menjenek keresztül. Mindezen lépésekhez szükség volt egy új zenei stílus létrehozására, melynek segítségével vonzóbbá tehetjük gyermekeink, fiataljaink és fiatal családjaink számára a szentmiséket, ünnepi alkalmainkat. Célunk a szentmisék zenei világának megújítása volt.

A megújulást sokféleképpen érheti el egy közösség, különösen egy egyházközösség. Úgy gondoltuk, hogy a fiatalos, gitáros és lendületes zenén keresztül megragadhatjuk és megtarthatjuk a gyermekeket, az ifjúságot, rajtuk keresztül pedig a szülőket.

Eddigi zenei szolgálataink:

Zenekarunk 2020. augusztus 30-án végzett először szolgálatot a Szent László Katolikus Általános Iskola tanévnyitó Veni Sancte szentmiséjén.

2020. szeptember 20-án a kisvárdai Római Katolikus Templom udvarán (a pandémia miatt) közel 30 gyermek járulhatott először a szentáldozás szentségéhez, melyet zenekarunkkal nagy örömmel kísértünk.

Majd következett az újabb hullám, sajnos egy nagyobb időszakot kellett kihagynunk. Elmaradtak a szentmisék, a próbák, az összejövetelek.

2021. július 4-én egyházközségünk szülötte Halász István atya, felszentelése utáni újmiséjét ünnepelte körünkben. Az ünnepi szentmisére felkérést kaptunk, és a Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda udvarán több száz hívő részvételével együtt ünnepelhettünk e jeles eseményen.

Következő szolgálatunk 2021. szeptember 19-én volt, ahol 24 bérmálkozó, közöttük zenekarunk egyik szóló énekese részesülhetett a bérmálás szentségében.

Azóta számos szentmisén dicsőíthettük az Urat, a Veni Sancte szentmiséken, az ének-tábor záró szentmiséjén, templombúcsún, a Szent László Katolikus Intézmény fennállásának 30. jubileumi ünnepségségén bemutatott szentmisén, Szent Gellért napi hálaadó szentmisén.

Lelkesen és izgalommal várjuk a folytatást.

A Via Cantus Zenekar tagjai:

Faragó Sándor – karnagy, orgona, zongora – ének
Faragóné Fülep Alicia – hegedű
Csernyánszky Gábor – basszusgitár
Koszta Mariann – elektroakusztikus gitár
Koszta Zoltán – basszusgitár
Lebovich Georg – dob
Mátyókné Koszta Mónika – elektroakusztikus gitár
Palkovicsné Nagy Gabriella – hegedű
Rubóczki Attila – billentyűs hangszerek
Borus Réka – ének
Juhász Fanni – ének
Kovács Ádám – ének
Máté Eszter Katalin – ének