Házasságkötés

„A házassági szövetséget, amelyben a férfi és a nő az egész élet olyan közösségét hozza létre egymással, amely természeténél fogva a házasfelek javára, gyermekek nemzésére és nevelésére irányul, Krisztus Urunk a megkereszteltek között a szentség rangjára emelte”. (CIC,1055. Kánon, 1.§.)

Kedves Fiatalok! Ne érjétek be kevesebbel, mint szentségi házassággal!
A szentségi házasság nem két személy saját ügye. Az ember lényegéhez tartozik, hogy tud szeretni, szabadon szeretni. A szeretet Istentől van. (vö. 1 Jn 4,8 ) Nem szabad leszakadni a forrásáról. Harmadikként mindig ott kell hogy maradjon az Isten. Ahol az Istent kizárják, ott a harmadik hely üresen marad, s előbb vagy utóbb elfoglalja a helyét valami, vagy valaki. Földi dolgok, munka egzisztencia, pénz. Vagy valaki, s tönkre mehet a házasság. Ha Isten ott van a harmadik személyként, Ő minden más betolakodót kizár a házasságból.

A kisvárdai műemléktemplomban felemelő élményben lehet részetek kedves fiatalok, akik itt tervezitek házassági ígéreteiteket kimondani Isten szent színe előtt, „holtomiglan-holtodiglan”.

Mik a teendők?

  • Időben jelentkezni. (Lehetőleg akkor, mikor az első konkrét dolgot lefoglaltátok a házasságkötéshez. pl. vacsorához terem, zenészek, időpontok stb.)
  • Felvenni a kapcsolatot a Plébániával, hogy időpontot lehessen a templomban is lefoglalni és megbeszélni a házassági előkészület dolgait.
  • Akik nem Kisvárdán lettetek megkeresztelve, vagy a hozzá tartozó Egyházközségekben (Fíliákban), azoknak majd keresztlevelet kell beszerezni, onnan ahol meg lettek keresztelve.
  • Amennyiben egyik fél sem tartozik a kisvárdai Plébániához, azoknak külön engedélyt kell majd beszerezni. A kapcsolatfelvételkor erről bővebb információt adunk.
  • Bármi egyéb nehézség, probléma felmerül, kérjük, hívjátok a Plébániát és forduljatok bizalommal hozzánk!

Házasságrendezés

Vannak olyan kapcsolatok, különféle együttélési formák, ahol elmaradt valami okból az egyházi házasság megkötése. Sok esetben tudunk ilyenkor is segíteni. Egy telefont mindenképpen megér, hogy érdeklődjünk; Lehet-e kapcsolatunkat megfelelő módon rendezni? Ez semmibe nem kerül.

Érdeklődni, a Kisvárdai Plébánia elérhetőségein keresztül lehet.