Énekkari tábor 2023

 

2023. augusztus 7-én kezdetét vette Egyházközségünk ez évi utolsó tábora: az Egyházzenei-tábor 60 gyermek és 9 segítő jelenlétével.

Mindennapjainkat Máté Péter atya „lelki perceivel” kezdtük, amikor is rövid bibliai történeteken keresztül Simon Péter alakjában emberhalászokká válhattunk, magunkra ölthettük a fiatal ifjú szerepét is, aki öt árpakenyeret és két halat adott oda Jézusnak, hogy jól lakasson ötezer embert, s mi lehettünk az egyik tanítvány, aki a nagy szélviharban a bárkában ült és megtapasztalhatta Jézus hatalmát, ahogyan lecsendesítette a tengert.

A fergeteges hangulatú énekpróbák és daltanulások mellett különböző programokkal készültünk a gyerekeknek:

Szólamok szerint játékos sportversenyen mérhették össze nem csak erejüket a táborban részt vevők, de gyorsasággal, taktikával és csapatmunkával az első helyezettek megérdemelték a nekik méltán kijáró hatalmas tapsot.

Ha már énektábor, Gabi és Ágota néni zenei kvíz-vetélkedővel készült a kórus tagjainak, melyben nem csak dal és hangszer felismerés volt, de a zenei keresztrejtvény és szókereső nagy fejtörést okozott az 5-6 tagból álló csapatoknak. A vetélkedőt finom nassolnivalóval jutalmaztuk.

Városunkban folyamatosan vannak különböző építkezések, felújítások, renoválások, így mi is kíváncsian és érdeklődéssel vettünk részt egy rendhagyó történelem órán, amikor Bodrog László projektmanager a kisvárdai vár turisztikai célú fejlesztéséről tartott előadást. Többek között megtudtuk, hogyan nézhetett ki a vár eredeti formája, s a renoválás, felújítás és ásatások ideje alatt milyen régészeti kincseket találtak, és milyen különleges vár-részeket fedeztek fel, valamint, hogy ezek a felfedezések és kutatások hogyan kapcsolódtak Szent László királyhoz és legendáihoz.

A hét folyamán mindig volt lehetőség a gyerekeknek kézműves foglalkozásokon részt venni, a Bodnár Méh Kft. jóvoltából nagy mennyiségű különleges kavicsokat, köveket kaptunk, melyre még különlegesebb képeket festhettek a táborlakók, Szilvi néni segítségével karkötőket, nyakláncokat és kulcstartókat fűztek gyöngyökből.

Egy-egy hosszú énekpróba után jól esett valamennyiünknek egy kis talpalávaló muzsika mellett néptáncon részt venni, Erika néni lendületes és vidám tánclépéseket mutatott kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A hét közepén végre ránk kacsintott a nap is, így Sanyi bácsi nagy örömére előkerülhettek a vízipisztolyok, vízipuskák s kezdetét vette az önfeledt pocsolás és vízicsata.

Mondhatnánk, hogy nincsen tábor mozi nélkül. A mi kis csapatunk is részt vett egy 3D-s mozielőadáson.

Táborunk utolsó napján Szarvasra utaztunk a Mini Magyarország Makettparkba. Közel száz híres magyar és egykori történelmi magyarországi épületet, interaktív járművet és épületet tekintettünk meg. A rendkívül részletgazdag, speciális technológiával készült makettből álló park nem csak lélegzetelállító látványt, de igazi interaktív élményt is nyújtott mindannyiunknak. A mini Balatonon és Dunán ringatózó vitorlások, gőzhajók, a gombnyomásra megszólaló, hangzó épületek a legkisebbektől a legnagyobb korosztályig mindenkinek különleges élményt jelentettek.

Ezen a napon táborlakóink Tiszafüredre utaztak, ahol Molnár Katalin és testvére Gabi néni, mint nagyszerű házigazdák vártak bennünket nagy-nagy szeretettel. Sanyi bácsi (Sanyi-séf) és buszsofőrünk Gábor bácsi, valamint lelkes segítőik egy nagyon ízletes, igazi magyaros, bográcsban főtt paprikáskrumplit varázsoltak a táborlakóknak vacsorára, miután mindenki elfoglalta kis szállását.

Jó volt megtapasztalni, ahogy a nagyobbak szárnyaik alá vették a kisebbeket, s ügyesen elosztották a számunkra kialakított szobákat, öröm volt látni a két legkisebb pacsirtánk boldogságát, akik először vettek részt „ottalvós” táborban.

Másnap úticélunk a Gyöngyösi Oxygen Adrenalin Park volt, ahol egy szuper jó napot tölthettünk el valamennyien. Várt bennünket: a bobpálya, canopy, erdei kalandpark, eurobungy, függőhíd, gyermek kalandpark, haditechnikai kiállítás, kalózhajó, légvár, libegő, óriás hinta tandem, oxygen express, tutaj, vízi akadálypálya, water roller. Minden korosztály megtalálta a hozzá illő, bátorságának megfelelő élménygazdag játék-lehetőséget.

Ebédünk elfogyasztása után még senkinek nem volt kedve hazaindulni, így a délutánt is a kalandparkban töltöttük. Késő délután fáradtan, mégis rengeteg élménnyel gazdagodva, örömmel indultunk el Kisvárdára.

Köszönjük Sanyi bácsinak a szervezést és a lehetőséget, hogy évről évre megszervezi a gyermekek nyári énektáborát. Köszönjük Kaszásné Tóth Judit igazgató néninek és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyének, mint fenntartónak, hogy az Erzsébet tábor keretében és támogatásával létrejöhetett a tábor. Köszönetünket fejezzük ki József atyának, hogy évről évre helyet biztosít táborunknak a kisvárdai Római Katolikus Plébánián.

Hálásan köszönjük Péter atyának a lelki perceket és a napközbeni jelenlétét, a segítő pedagógusok munkáját, türelmét, ötleteit, óvó és védő szeretetét.

Koszta Mariann

sajtófelelős