Közös ima a gyermeket váró édesanyákért, születendő kisbabákért
Közös ima a gyermeket váró édesanyákért, születendő kisbabákért

2019. május 8.

2019. május 8-án közös imádságra gyűltünk össze a Szent László hegyen épült Szűz Mária kiskápolnánál, hogy közösen imádkozzunk a gyermeket váró édesanyákért, születendő kisbabákért, unokájukat váró nagymamákért. Ezt a szép imádságos hagyományt 2011 óta hirdeti meg minden év májusában a kisvárdai római katolikus egyházközség a Máltai Szeretetszolgálattal karöltve.

A kisvárdaiak a Szent László hegyen található kápolnát Szűz Mária kiskápolnának, Szőlő hegyi kápolnának nevezik, melyet 1923-ban Mácza Endre, hentesáru gyáros, a kisvárdai Önkéntes Tűzoltó Egyesület akkori parancsnoka építtetett. Mácza Endre Nyíregyházán született, 1876. március 2-án keresztelték. Az első világháborúban a nyíregyházi 14. huszárezred szakaszparancsnok őrmestereként harcolt az orosz, olasz és román fonton. Bátorságáért megkapta az I. és a II. osztályú vitézségi érmet, a Károly csapatkeresztet, a frontharcosok jelvényét, valamint a sebesülési érmet. Az orosz fronton Volhíniában, Lucknál az ún. Bruszilov-offenzívában ágyútűzben megsebesülve megjelent neki Szűz Mária, s megsegítette a vérzivatarban, ezért hálája kifejezéseként a Szentséges Szűz tiszteletére a kisvárdai Szent László-hegyen kápolnát emeltetett 1923-ban.

Nagyboldogasszony ünnepén délelőtt nagy és díszes közönség jelenlétében szentelte fel Petheő József kanonok-plébános szép beszéd kíséretében azon kis kápolnát, melyet Mácza Endre, a háborúból való szerencsés megszabadulásának emlékére, fogadalmát teljesítve, szőlőjében Szűz Mária tiszteletére állított. A vallásos tiroli nép szokása, hogy erdeit, mezőit kis fülkeszerű kápolnákkal sűrűn ékesíti, hogy az út vándorának is minél gyakrabban alkalma nyíljék érzelmeit és gondolatait az ég felé irányítani. Ezen cél lebegett Mácza Endre előtt is, amidőn ezen kis kápolnát megépítette. De amint az ünnep másik szónoka, Dömötör György, volt kisvárdai plébános kifejtette, Mácza Endre ezen ténykedésével nemcsak a saját kegyeletét rótta le az Istenanya iránt, követendő példát is állított abban, hogy isten dicsőségét nemcsak otthonunkban, vagy a templomban elrebegett imádsággal kell munkálnunk, hanem áldozatkészséggel is.

A kápolnát az utóbbi években fedezték fel újra, elhanyagolt állapotban volt, azóta rendszeresen karbantartják. A római katolikus plébániához tartozó Máltai Szeretetszolgálat helyi önkéntesei Dicső Lászlóné – Vera néni - vezetésével és a hajléktalan szálló lakói által teljes körű külső és belső felújításon esett át, majd felszentelésre került. A felszentelést 2011. szeptember 7-én Linzenbold József kisvárdai római katolikus esperes plébános és Hajdú István diakónus végezte.

A hagyományok szerint az ide fohászkodni járók számára adott reményt a mindennapi túlélésre, de jártak ide gyermeküket váró édesanyák, hogy egészséges kisbabájuk szülessen.

Ma ez utóbbi miatt keresik fel a Szent László hegyi kápolnát a babát váró kismamák, gyermeküket nevelő édesanyák, unokákat váró nagymamák és mindazok, akik fontosnak érzik a gyermekáldást.

Borus Lászlóné
„sajtóapostol”

/forrás: www.vkkisvarda.hu/

[ képek... ]

Ugrás az oldal tetejére