Zenés Adventi Est
Zenés Adventi Est

2019. december 7.

Népviselet, hímzett kötény, fejkendő… különleges öltözék.
Népdal, ízes beszéd, vidám kurjantás… minálunk oly ismeretlen ez.

Nyisztor Ilona volt a vendégünk kicsiny kórusával a székely eredetű moldvai faluból, Pusztinából 2019. december 7-én.

Nyisztor Ilona népdalénekest a csángó zenei kultúra leghitelesebb követeként tartják számon. Szülőfalujában Pusztinában kezdte el szenvedélyesen gyűjteni a népdalokat, előbb édesanyjától és a falubeli idősektől, majd más falvakból is. Később táncokat is kezdett gyűjteni.

Ilona, aki foglakozása szerint óvónő, sokat tesz azért, hogy megismertesse a legkisebbekkel a magyar örökségüket, a csángó táncokat, énekeket és népmeséket.

Mindezeknek tanúi voltunk mi is, hiszen a kisvárdai római katolikus templomban 5 fős kíséretével együtt elénk tárták életük azon időszakát, ahogyan ők élik meg a szeretet ünnepét, Jézus Krisztus születését. Ez az este nem egy előadás volt, sokkal több: életük hiteles pillanatainak átadása, féltett kincsük ajándékozása.

A népdalok, versek hallatán szinte előttünk volt ünnepi hagyományuk minden pillanata, ahogyan kicsiny falujukban díszes öltözékben megélik a kis Jézus születését, ahogy a pásztorok végig járják a családokat házról házra sötétedéstől kora hajnalig és viszik a hírt: valóban megszületett!

Ajándékoztak, de nem csak nekünk azon az estén a templomban. Ilona velünk maradt és szeretetével, énekeivel és meséivel megajándékozta a Szent László Katolikus Intézmény óvodásait, diákjait és pedagógusait. Megajándékozta a várost a második gyertyagyújtás alkalmával karácsonyi köszöntőjével, a város főterén.

Ajándékoztunk mi is, hiszen az intézmény óvodásai és diákjai lelkesen és őszinte kedvességgel gyűjtötték össze kedvenc játékaikat, meséskönyveiket és a Mikulástól kapott finom édességből is szívesen adtak a nehéz sorsú csángó gyermekeknek.

Köszönjük Ilonának, hogy az Úr előfutáraként felidézte számunkra a betlehemi Jézus születését.

Borus Lászlóné
sajtóapostol

[ képek... ]

Ugrás az oldal tetejére