MÁLTAI SZERETET SZOLGÁLAT
MÁLTAI SZERETET SZOLGÁLAT


Krisztus munkatársai vagyunk!

2016. szeptember 13.

Szolgálat. Érdekes és sokat mondó szó. A világ számára talán inkább szolgaságnak hangzik. De ez nem így van. Ebben a tettben sokkal több van, mint amit mi gondolnánk. Kisvárdán van egy kápolna, melyben egy gyönyörű Szűzanya szobor is van. Ehhez a kis kápolnához ebben az évben is ellátogattak a Máltai csoport tagjai, akik vendégül látták a Caritas csoport tagjait. Mindkét csoport tagjait segítőknek, de még inkább szolgálattevőknek nevezhetjük.

[ képek... ][ tovább... ]

Hálaadó zarándoklat a Szent László hegyi Mária kápolnához

2015. szeptember 12.

Kisboldogasszony ünnepén, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kisvárdai Csoportjának tagjai hálaadó zarándoklatra hívták a helyi Caritas csoport tagjait. Nagy Zsolt káplán atya vezetésével gyalogosan mentünk ki a Szent László hegyi Mária kápolnához, ahol virágokkal, égő gyertyákkal adtunk hálát Szűz Máriának.

[ képek... ][ tovább... ]

25 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

2014. április 4.

Ünnepi közgyűlést tartottak 2014. április 4.-én az Észak-alföldi régióban működő MMSZ helyi csoportok Debrecenben. 25 éve alakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, és 25 éves a debreceni csoport is.

[ tovább... ]

December a szeretet jegyében

2011. december 28.

December hónapban a segítő szervezetek munkája megsokasodik. Így van ez nálunk is, a máltai szeretetszolgálat kisvárdai csoportja esetében is.
A hónap elején összejövetelt szerveztünk a városban működő segítő szervezek részére, egyeztettük a feladatokat, megbeszéltük a Karácsonyi Kavalkádon való szereplésünk menetét.

[ képek... ][ tovább... ]

A Szent László-hegyi Mária kápolna szentelése

2011. szeptember 7.

Szép eseményre gyűltünk össze, ennek a kis kápolnának a felújítás utáni felszentelésére.
Története egész 1905-ig nyúlik vissza, amikor Kisvárda község megvásárolt Fáy Bélánétól bizonyos földterületeket, amelyet parcellákra osztva eladtak.

[ képek... ][ tovább... ]

Anyák napja a Máltai Szeretetszolgálattal

2011. május 3.

A tavasz egyik legszebb ünnepe az anyák napja. Ezen a napon a világ minden részén köszöntjük az édesanyákat és a nagymamákat. Megköszönjük az életünket amit tőlük kaptunk, a szeretetet, amivel körülvesznek bennünket, a gondoskodást, amit nap mint nap megtapasztalhatunk, a biztonságot, amit teremtenek számunkra. Virággal, magunk készítette ajándékkal, vagy csak egy simogatással tudjuk kifejezni hálánkat. Ha már nincs köztünk a szeretett édesanya, akkor is gondolunk rá, meglátogatjuk a sírját, gyújtunk egy gyertyát, viszünk egy csokor virágot. A II. Számú Idősek Nappali klubjában is megemlékeztek erről a szép ünnepről. Óvodás gyermekek verset szavaltak, szorgos kezek apró ajándékot készítettek, és nem maradhatott el a finom ebéd sem. A Máltai Szeretetszolgálat Kisvárdai csoportja Béres cseppet ajándékozott a nagymamáknak és az anyukáknak ebből az alkalomból, amit nagy örömmel fogadtak.

Dicső Lászlóné
MMSZ csoportvezető

[ képek... ]

Önkéntesként Devecserben

2010. november 22.

Egy idős néni mesélte: „Elment a lányom a Postára, ide van az kétszáz méterre. Egyszer csak valami rettenetes piros iszap jött be az ajtón. Kiabáltam segítségért, de mindenki csak szaladt, a lányom is két óra múlva tudott hazajönni. Tönkrement mindenünk.”

A televízióban látva nem is tudjuk felfogni, micsoda rettenetes pusztítást végzett a kiömlött, rengeteg iszap. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkénteseként november 16-tól három napon át részt vehettem Devecserben a vörös iszap okozta károk felszámolásában. Feladatunk a kármentesítésben résztvevők ellátása, az adományok fogadása, a segítséget kérők meghallgatása volt. Naponta több száz szendvicset készítettünk, folyamatosan főztük a teát, a kávét, és osztottunk szét, a mentesítésben dolgozók között. A három óránként induló teajárattal eljutottunk minden helyszínre, ahol mentesítők dolgoztak, többek között annak az iszaptároló kazettának a tetejére is, amelyik a katasztrófát okozta. Szolgálatunkat reggel 4-kor kezdtük, és éjfélkor fejeztük be. A Máltai Szeretetszolgálat mellett jelen voltak a Karitasz, a Vöröskereszt munkatársai, a Katasztrófa védelem szakemberi, katonák, rendőrök és nagyon sok civil személy, - önkéntesek - akik kétkezi munkájukkal segítettek a bajba jutottakon.

Az ott töltött idő alatt megtapasztaltam, hogy mennyire fontos az összefogás, a szolgáló szeretet, mellyel a több száz szakember és önkéntes végezte a kárelhárítást. Az ott lakók hálás szívvel fogadtak minden segítséget, minden jó szót, biztatást. A devecseri alpolgármester Kovács László személyesen is kifejezte köszönetét. Ezt szeretném ez úton átadni Fehér László csapatának (mentős fiúk), akik már kétszer is voltak Kisvárdáról önkéntesként segíteni.

Dicső Lászlóné
MMSZ helyi csoportvezető

[ képek... ]

Szemüveg  rászorultaknak

2010. január 8.

A Bibliai történet szerint Jézus meggyógyította a vak koldust. Akinek a szemével van, vagy már volt probléma - tudja, hogy mit jelent az, ha nem látunk tisztán. Nem látunk közlekedni, olvasni, autót vezetni, a tisztán látás feltétele a tanulásnak, minden napi feladatunk teljesítéséhez szinte nélkülözhetetlen. Szemünk az egyik legfontosabb érzékszervünk. Ezért örültünk nagyon az OFOTÉRT és a Máltai Szeretetszolgálat együttműködési megállapodásának. Az OFOTÉRT 60. születésnapja alkalmából 1000 db hétezer forintos szemüveg utalványt ajánlott fel a Máltai Szeretetszolgálat budapesti központjának. Az utalványokat a helyi csoportok juttatták el az arra rászorulóknak. Városunkban 21 személy részesült az adományban. Az utalvány szemvizsgálatra, keretre és lencsére szólt, így teljesen ingyenesen kapták meg a szemüveget az igénybe vevők. Köztük gyermekek, idősek, hajléktalanok.
Szép karácsonyi ajándék volt, köszönjük, hogy segíthettünk!

Dicső Lászlóné
MMSZ helyi vezető

[ képek... ]

„Szeretetben cselekedni”

2009. október 16.

A Máltai Szeretetszolgálat Kisvárdai Csoportja  ruhaosztást szervezett az „Út a munkához” program keretében dolgozók számára.  A használt ruhát a Szociális Bizottság kezdeményezésére a Hajléktalanok Átmeneti Szállásán gyűjtöttük helyi, lakosok adományaiból. Elsősorban az utcán dolgozó közcélú munkások részesültek a közel 400 kg ruhából, de a családtagoknak is jutott belőle. 48 család részesült így adományban.

Köszönjük mindazoknak akik adományaikkal, vagy munkájukkal segítették a hideg időjárásban is az  utcán dolgozó közcélú munkások téli meleg ruhával való ellátását.

Dicső Lászlóné
MMSZ helyi vezető

Ruhaosztás önkéntesekkel

2009. június 26.

Szeretetszolgálatunk június 26-án használt ruhát osztott városunkban élő családoknak, és egyedülálló időseknek. A munka „nehezét” – a ruhaosztás előkészítését, az adminisztrációt – frissen végzett önkénteseink végezték, akik éppen csak elkezdték élvezni a nyári szünet örömeit. Fiataljaink vidékről utaztak be azért, hogy az idősek és nagycsaládosok kényelmesen választhassák ki családjuk számára a megfelelő ruhanemüket. Köszönjük Tóth Erzsébet, Maximovics Mónika és Katkó Viktória munkáját!

Dicső Lászlóné
MMSZ helyi vezető

[ képek... ]

Oklevelek átadása

2009. június 12.

Befejeződött a szeretetszolgálatunk által szervezett önkéntes szociális segítők képzése. Linzenbold József esperes-plébános ünnepélyes keretek között adta át, 12 középiskolás fiatalnak a féléves képzés elvégzését igazoló oklevelet. Az ünnepséget jó hangulatú agapé követett, melyen önkénteseink felidézték az elméleti és gyakorlati oktatás legszebb pillanatait.

Dicső Lászlóné
MMSZ helyi vezető

[ képek... ]

Az egészséges kisbabákért

2009. június 3.

A MMSZ Kisvárdai Csoportja, és a helyi Védőnői Szolgálat az elmúlt héten közös programot szervezett a városunkban élő csecsemők és kisgyermekek egészséges fejlődése érdekében.

Szeretetszolgálatunk 80 db 2000,- Ft értékű csomagot készített, melyet azok a szülők kaptak, akik május 25.-e és 29.-e között védőoltásra vitték gyermeküket. Sajnos vannak szülők, (különösen a hátrányos helyzetű családok körében) akik nem tartják fontosnak, hogy gyermekük időben megkapja a védőoltásokat. A Városi Egészségügyi Alapellátásnál dolgozó területi védőnők véleménye alapján elmondható, hogy ezzel a szervezett programmal a tanácsadáson résztvevők számát tudták növelni, és ezzel a korhoz kötött védőoltások beadásának arányát is, lényegesen javították.
Mint a mellékelt képekből is látható a szülők örültek a gyermekruhát, játékot és élelmet tartalmazó csomagnak.

Dicső Lászlóné
MMSZ helyi vezető

[ képek... ]

Interjú egy önkéntessel

2009. május 12.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Kisvárdai Csoportjának Önkéntesei:

 1. Csizmadia Dóra,
 2. Fodor Enikő,
 3. Katkó Viktória
 4. Kovács Mária,
 5. Maximovics Mónika
 6. Pataki Zsuzanna
 7. Pekola Nóra
 8. Szabó Nikolett
 9. Szabó Zsanett
 10. Szabó Nikolett (Tűndérke)
 11. Tóth Erzsébet
Az első gyakorlatosok élménye:

Maximovics Mónika és Katkó Viktória a Kisvárdán működő 2. számú Idősek Klubjában a nőnapi rendezvény lebonyolításában segített. Segíteniük kellett a felszolgálásban, beszélgetniük kellett az idősekkel és egy műsor előadásában is részt vettek.

Mónika így nyilatkozott….

1. Milyen érzéseket keltett benned az idősek összetartó közössége?
– Érdekesnek találtam és sokat tanultam az alatt a pár óra alatt is. Jó volt látni ezt a kis közösséget, hogy hogyan is élik ők a mindennapjaikat.

2. Mit gondolsz megérte-e jelentkezned erre a tanfolyamra?
– Igen, most is ugyan úgy jelentkeznék. Nem bántam meg! Sőt örülök, hogy segíthetek és ennek a kis csapatnak a tagja lehetek! Sajnáltam volna, ha kihagyom. Rengeteg új tapasztalattal és élménnyel gazdagodtam.

3.A későbbiekben is szeretnél részt venni majd ilyen önkéntes segítségnyújtásban?
– Persze ez természetes. Örülök, hogy segíthetek és jó érzéssel tölt el ha valakin segítek. Tudom, hogy sok embernek már csak azzal is segítek, ha meghallgatom és ez szerintem nem nagy áldozat. Sajnálom, hogy nem sokan vannak így ezzel. Nem vesszük észre, hogy talán csak az kellene, hogy többet beszélgessünk egymással.

4. Hogy érezted magad az idősek között?
– Nagyon jól éreztem magam. Remélem lesz még alkalmam oda ellátogatni!

5. Milyen tapasztalatokat szereztél mind a tanfolyamon, mind pedig a gyakorlaton?
– Hát megtanultam, hogyan kell emberekhez szólni. Mikor hol és hogyan kell segíteni. Nem csak olyan emberek szorulnak segítségre: akik öregek vagy fizikai betegek. Lehet valaki egészséges, de segítségre szorul.

Saját szemszögemből…..

Magam is egy vidám kis társasággal találkoztam. Bennem az ragadt meg a legjobban, hogy volt egy idős pár, akik ott ismerték meg egymást és összeillő párként élik életüket. Valamint meglepett, hogy az időseket rá lehetett venni a játékos feladatok elvégzésére.

Szerintem ez a tanfolyam mindenkit jó irányra térít. Hisz a tanfolyam meneteként tanultunk már: önismeretet, és olyan alapokat amivel egy embernek rendelkeznie szükséges ahhoz, hogy a problémákat megoldhatóvá tegye.

Szerintem a tanfolyam minden kis előadásán tanultam valamit. Példák alapján elgondolkoztam, hogy a különböző problémákat hogyan is kezelném. Valamint a gyakorlaton a valóságban is tapasztalhattam az idősek gondolkodásmódját és rájöttem nekik is szükségük van arra, hogy törődjenek velük. Mondhatom jó hangulat, tánc, vidám társaság körében szintén kiválóan éreztem magam az idősek látogatójaként!

Egyetértek Mónikával és én is próbálok majd a későbbiekben is önkéntes feladatokat ellátni. Ha nem ilyen irányba tanulok is tovább a jövőben is szakítok majd időt önkéntes feladatok elvégzésére.

A cikket és az interjút készítette:

Katkó Viktória
Szent László Egyházi Gimnázium
és Szakközépiskola 11. A.

„Önkéntesekkel az önkéntesekért” képzés előadásainak rövid összefoglalása

2009. február 16.-április 20.

2009 február 16. A képzés elindítása. Bemutatkozás, csoportszabályok megalkotása a képzésen résztvevők elvárásainak megfogalmazása. Carl Rogers: Nyitott kézzel szeretni c. története. Kommunikációs játék. Ea.: Dicső Lászlóné szakvizsgázott szociálpolitikus

2009. február 23. Az elesettek támogatása a Biblia tükrében. Miért kell segíteni őket? Hogyan kell szolgálni a szegényeket, elesetteket? Alamizsna, Böjt, Ima. Minden hívőnek feladata. Ha betegeket, szegényeket, elesetteket szolgálunk, Jézust szolgáljuk!  Ea.: Linzenbold József esperes plébános

2009. február 23.  Segítők, segítettek, szükségletek, ellátotti csoportok. Kik a segítők, mi motivál bennünket a segítésre?    Szükségletek meghatározása a Maslov  piramis alapján. Életkori szakaszok, élethelyzetek, betegség, fogyatékosság, munkanélküliség. Ea.: Dicső Lászlóné szakvizsgázott szociálpolitikus

2009. március 2, március 30. A pszichológia alapjai. Ahhoz, hogy megfelelően segíthessünk - a segítőnek tisztában kell lennie saját személyiségével. A reális önismeret, és önbizalom kialakítása. Ki vagyok én? Az én három formája: szubjektív én, objektív én, tulajdonított én. A lelkiismeret és a bűntudat összefüggése. Ea.: Hegedüs Árpádné pszichológus

2009. március 2. Az egyház karitatív tevékenysége. A szegények gondozását, az elesettek támogatását a történelmi egyházak mindig is feladatuknak tekintették. A szerzetesrendek ispotályokat, gyógyító közösségeket tartottak fenn, az összegyűjtött alamizsnát szétosztották a szegények között. Ma is szükséges, hogy az egyházak - a lelki gondozáson túl – adományok gyűjtésével és továbbításával gondoskodjanak a szegényekről. Az idősek, betegek látogatása, a fiatalok életkori problémáinak megoldásához való segítségnyújtás szintén megoldandó feladat. Ezeket a tevékenységeket az egyházakhoz tartozó karitatív szervezetek valósítják meg. Ea.: Mosolygó Béla.  Esperes paróchus

2009 március 02.  A mentálhigiéné alapjai. Miért van szükség a mentálhigiénére? A testi és lelki egészség összefüggéseink tudományos meghatározása. A mentálhigiéné fogalma, története. Az elsődleges (megelőzés), a másodlagos (szűrés, gyógyítás) és a harmadlagos (rehabilitációs) prevenció. A mentálhigiéné gyakorlati megvalósításáról. Ea.: Poórné Eke Katalin. mentálihigiénikus

2009 március 9., máricus 30.   A szociális munka fogalma, módszerei, Típusai, alkalmazási területei. A szociális munka kialakulásának rövid története. A probléma és krízis definiálása,  különbségtétel. Mindezek gyakorlati példákon keresztül való bemutatása. A porblémamegoldó és krízisintervenciós modell ismertetése. Esetleírás és esettanulmány fogalma, tartalmi elemei. Ea.:  Zám Zsuzsanna. Szociális munkás

2009. március 16. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat bemutatása, mit jelent az önkéntes tevékenység? A Máltai Szeretetszolgálat rövid története, jelenlegi helyzete. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulása, az elmúlt 20 év eseményei, az országos hálózat, programok, tevékenységek. Mit jelent önkéntesnek lenni, felelősség, megbízhatóság, kompetencia határok. Ea.: Dr. Endrődi Imre a M.M.Sz Észak-alföldi régió Debreceni csoportjának helyettes vezetője

2009. március 23. „Szolidaritás, vagy öngondoskodás?” Az állami szociális ellátórendszer kialakulása. A bányatárs láda, egyéni gondoskodás, a biztosítás rendszerének kialakulása. A Rérum Novárum, az Egri norma bevezetése. A mai magyar ellátórendszer, a biztosítás alapú ellátások, a szolidaritás elvén működő ellátási formák. Az egyén, a helyi közösség felelőssége. Munkavállalóként mit fizetünk, és mit fizet a munkáltató? Ea.: Dicső Lászlóné szakvizsgázott szociálpolitikus

2009. április 20. A képzés lezárása, értékelés. További feladatok meghatározása, a gyakorlat megszerzéséhez szükséges további információk.

Az elméleti képzés második szakaszában megindult a gyakorlati képzés is. A fiatalok megismerkedtek a hajléktalan ellátással, az idősek nappali ellátásával. Bekapcsolódtak a Máltai Szeretetszolgálat kisvárdai csoportjának tevékenységébe.
A képzés befejezését május végére tervezzük, a nyári szünetben számítunk az önkéntesek munkájára.

Dicső Lászlóné
M.M.Sz kisvárdai vezető

[ képek... ]

Kisvárda, 2009. február 23.

„Szegények mindig lesznek köztetek” (Mt 26,11)
Szegények – Ósz-i héber szókészlet: szánalmasak, nyomorgók, a soványak, véznák, koldusok, lealázott, összetört emberek.

Miért kell segíteni őket?

Ószövetség

1. A szegénység gyakran csalás és hanyagság következménye (Péld 11.16  13,4-18)
Azok, akik lusták, szegények maradnak, a szorgalmasok gazdagságra jutnak.
Vágyik a lustának a lelke, de hiába, a szorgalmasnak beteljesül a vágya.  
 „A lustaság a nyomorhoz vezet” (Péld.6.6-11)
A tétlenkedő kéz szegénységet teremt, a szorgalmasok keze gazdagságot szerez. (Péld. 10.4)

3. A sors vagy emberi kapzsiság áldozatai… A próféták védelembe veszik őket.
Eladják az igazat ezüstért, a szegényt meg egy pár saruért; a szegényeknek a fejükön gázolnak, és a gyöngéket eltérítik útjukról. (Ám 2.6)
Halljátok a szót, Básán tehenei, akik Szamaria hegyén laktok; ti, akik a gyöngét elnyomjátok, a szegényt eltiporjátok; (Ám 4.1)

4. A Messiás egyik feladata lesz a szegények jogainak megvédése.
Nem aszerint ítél majd, amit a szem lát, s nem aszerint ítélkezik, amit a fül hall, hanem igazságot szolgáltat az alacsony sorúaknak, és méltányos ítéletet hoz a föld szegényeinek. Szája vesszejével megveri az erőszakost, s ajka leheletével megöli a gonoszt. Az igazságosság lesz derekán az öv, s a hűség csípőjén a kötő. Akkor majd együtt lakik a farkas a báránnyal, és a párduc együtt tanyázik a gödölyével. Együtt legelészik majd a borjú s az oroszlán, egy kis gyerek is elterelgetheti őket.  (Iz 11.4)

Újszövetség

Jézus kiáll a szegények mellett. „Ők az ország örökösei” (Jak.2.5)
                                                „Jóllakásig esznek majd a szegények” (Zsolt. 22,27)
A Messiás maga is szegény. 7Mária megszülte elsőszülött fiát, bepólyálta és jászolba fektette,  mert nem jutott nekik hely a szálláson.”  (Lk 2.7)

Hogyan kell szolgálni a szegényeket, elesetteket?

A szegények szolgálata keresztény  tett. A Evangélium szociális igazságossága:

 • A gazdagoknak súlyos kötelességei vannak a szegények iránt! 
 • Az örök élet feltétele a gazdagok számára is. „Ha vendégséget rendezel, hívd meg a szegényeket, bénákat, sántákat, vakokat. S boldog leszel, mert nem tudják neked viszonozni. De az igazak feltámadásakor megkapod jutalmadat." (Lk 14.13-21)
 • Jézus iránti szeretet kifejezése az elesettek segítése. „Hogyan marad meg az Isten szeretete abban, aki - bár bőven van neki a világ javaiból -, mégis, amikor látja, hogy testvére szükséget szenved, elzárja előle a szívét? Gyermekeim, ne szeressünk se szóval, se nyelvvel, hanem tettel és igazsággal.” (1Ján 3.17)

Alamizsna

A szó gyökere… Isten irgalmassága, - ember, embertársa iránti könyörülete, jósága (tett!) - anyagi támogatás.

Ószövetség

Kötelesség!

Amikor majd aratjátok földetek termését, ne vágjátok le a föld színéig. Ne szedd össze aratás után az ottmaradt kalászokat, ne böngészd át szőlőtőkéidet, és ne szedegesd föl a fürtről lehullott szemeket. Hagyd ott a szegényeknek és az idegennek.” (Lev 19.9)
„A moábita nő, Rut, így szólt Noémihez: "Szívesen kimennék a mezőre kalászt szedni, ha volna, aki megengedné." "Menj, leányom!" - felelte neki. El is ment, és szedte a kalászt az aratók után a szántóföldön.” (Rút 2.)

Három évenként tizedet adnak azoknak, akiknek nincs saját földje, idegeneknek, árváknak, özvegyeknek.

„Minden harmadik évben különítsd el az évi termésből a tizedet és tedd a kapud elé. Aztán menjen a levita, aki nem kapott veled részt és örökséget, a városban lakó idegen, árva és özvegy, s egyen jóllakásig, hogy az Úr, a te Istened megáldjon kezed munkájában, s mindenben, amibe csak belefogsz.”(Mtörv. 14.28)

Újszövetség

Alamizsna + Böjt + Ima a vallásos élet három alappillére.

„Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek!...”
„Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt hiszik, hogy ha ömlik belőlük a szó, nyomban meghallgatásra találnak!...”
„Amikor böjtöltök, ne öltsetek olyan ábrázatot, mint a képmutatók, akik komorrá változtatják arcukat, hogy lássák böjtölésük!” (Mt 6,1-18)

Viszonzás nélkül adni, segíteni!

„Szeressétek inkább ellenségeiteket: tegyetek jót, adjatok kölcsön, és semmi viszonzást ne várjatok. Így nagy jutalomban részesültök, a Magasságosnak lesztek a fiai, hisz ő is jó a hálátlanokhoz és a gonoszokhoz. Legyetek hát irgalmasok, amint Atyátok is irgalmas.” (Lk 6.35)
„Ha vendégséget rendezel, hívd meg a szegényeket, bénákat, sántákat, vakokat. 14S boldog leszel, mert nem tudják neked viszonozni. De az igazak feltámadásakor megkapod jutalmadat." (Lk 14.13)

Egyházunk gyakorlatában. Igyekezzünk egyenlően élni!

„Hiszen ismeritek Urunk, Jézus Krisztus jótékonyságát. Noha gazdag volt, értetek szegénnyé lett, hogy szegénysége által meggazdagodjatok.” (2Kor 8.9)
„Nem azért kell gyűjteni, hogy mások megszabaduljanak a szükségtől, ti meg bajba jussatok, hanem az egyenlőségért. 14Most az ő szükségüket a ti bőségetek enyhíti, hogy majd az ő bőségük nektek szolgáljon szükségetekben segítségül, s így (a javak) kiegyenlítődjenek. Az Írásban is az áll: "Aki sokat gyűjtött, nem bővelkedett, aki meg keveset, nem szűkölködött." (2Kor 8,13) 

A betegséggel szemben

Jézus gyógyított    - csodák! (vak, süket, halott Lázár..)

Apostoloknak is hatalmat adott.
„Összehívta tizenkét tanítványát, s hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget, minden gyengeséget.” (Mt 10.1)
„Akik hisznek, azokat ezek a jelek fogják kísérni: Nevemben ördögöt űznek, új nyelveken beszélnek, 18kígyókat vehetnek kezükbe, és ha valami mérget isznak, nem árt nekik, ha pedig betegekre teszik a kezüket, azok meggyógyulnak." (Mk 16.17)
„Beteg valamelyiketek? Hívassa el az Egyház elöljáróit, és azok imádkozzanak fölötte, s kenjék meg olajjal az Úr nevében. 15A hitből fakadó ima megszabadítja a betegeket, és az Úr talpra állítja. Ha pedig bűnöket követett el, bocsánatot nyer.” (Jak 5,14)                       

Minden hívőnek feladata.   – ha beteget szolgálunk, Jézust szolgáljuk!

„Jöjjetek, Atyám áldottai, vegyétek birtokba a világ kezdetétől nektek készített országot! Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. 36Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek. Erre megkérdezik az igazak: Uram, mikor láttunk éhesen, hogy enned adtunk volna, vagy szomjasan, hogy innod adtunk volna? Mikor láttunk idegenként, hogy befogadtunk volna? Mikor láttunk betegen vagy börtönben, hogy meglátogathattunk volna? A király így felel: Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek.” (Mt 25.36)

Linzenbold József
esperes plébános

„Önkéntesekkel az önkéntesekért”

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kisvárdai Csoportja önkéntes szociális segítő képzést indított középiskolások számára. A képzés célja: a csoport munkáját önkéntes tevékenységgel segítő fiatalok felkészítése a szociális munka során felmerülő problémák felismerésére, a probléma megfelelő megfogalmazására, valamint a leghatékonyabb segítő forma kiválasztására. Szellemisége a hitből és szeretetből fakadó önzetlen segítségnyújtás bibliai hagyományára épít.

A képzés elméleti és gyakorlati részből áll. Az elméleti oktatás során megismerkednek a fiatalok a Máltai Szeretetszolgálat munkájával, a szociális gondoskodás történeti kialakulásával, a mentálhigiénia, pszichológia valamint a szociális munka alapfogalmaival.
A gyakorlati képzés családlátogatás, adományok gyűjtése és osztása, idősek látogatása,  segítése során valósul meg.  

Az oktatás a Római katolikus plébánia hittantermében zajlik. Az előadók  városunkban élő neves szakemberek, akik előadói díj nélkül vállalták az órák megtartását.
Az önkéntesek a Szent László Egyházi Gimnázium és Szakközépiskola diákjai, akik lelkesek és szívesen felajánlják szabadidejüket a hatékonyabb segítő munkaforma elsajátítása érdekében. Az oktatók és a diákok is egyaránt lelkiekben megerősödve hasznos és pozitív élményekkel gazdagodnak az előadások során.    

Ez úton köszönjük mindazok munkáját, akik részt vettek a szervezésben, lebonyolításban, és jelenleg is segítik a képzés munkáját.

Érdeklődni lehet: 30/719-52-47-es telefonon.

Dicső Lászlóné
MMSZ vezető
Ugrás az oldal tetejére