Archívum

Cursillo Kisvárdán

A kisvárdai cursillo megújulására Linzenbold József esperes-plébános atya érkezése után került sor 2013-tól folyamatosan.

Az 1. számú csoporthoz az idősebb korosztály tartozik, akik 2006 előtt vettek részt cursillos hétvégén. „Az összejöveteleinken buzgalmat merítünk célunk felé: a mennyei hazánk felé. Ezzel hitünket növeljük és bízunk az Úr irgalmában, ha mégis bűnbe esünk.” – mesélte Szalonna Mihály, a csoport „vezetője”, aki lelkiismeretesen szervezte, fogta össze a találkozókat akkor is, mikor nem segítette őket pap, éveken keresztül, míg megérkezett József atya.

2013-tól már több új csoport is alakult, eddig minden évben tudtunk küldeni jelölteket a cursillos hétvégére. Néhány csoport aktívan működik, havonta 1-2 alkalommal találkozunk és 6-7 fő alkotja. Az összejövetelek mindig bensőségesek, teletöltött szeretet-tankkal távozunk, erőt merítve a következő időszakra. A találkozók énekkel kezdődnek és fejeződnek be, keretbe foglalva és egyben ráhangolódva az együttlétre. Közös ima, és az elmúlt időszak lelki áttekintése után valaki készül egy témával: filmmel, könyvvel, bibliai történettel, amit szeretne megosztani a többiekkel. Ezután közösen imádkozzuk az Esti hálaimát. A találkozók mindig más családoknál vannak, ami elősegítette, hogy még közelebb kerüljünk egymáshoz. Mára már barátokká, lelki társakká váltunk. Sajnos a pandémia időszaka a csoportokat is megviselte, hiszen nem találkozhattunk személyesen. Mikor kicsit enyhült a helyzet, már a Közösségi Házban gyűltünk össze, nem otthonainkba. Jelenleg is ilyen formában találkozunk.

Nem mindenki jár kis csoportba, ellenben bármilyen egyházi rendezvény is van, a curillisták nagy számban jelen vannak a szervezésben, lebonyolításban, utómunkálatokban egyaránt. Félévente, évente ultreyákat tartunk, ahol a frissen végzetteket köszöntjük, megismerjük, és a csoporthoz nem tartozókat is közösségi élményhez juttatjuk. Ezen kívül szervezünk cursillos keresztutat nagyböjtben, Rózsafüzért imádkozunk közösen, országos találkozókra járunk, Szentségimádásra megyünk csoportosan, ami erősíti közösségünket. Aktív tagjaink száma közel 30 fő, amire nagyon büszkék vagyunk. Minden alkalommal hálát adunk csoportjainkért és tagjaiért, valamint kérjük az Úr áldását, hogy még sokáig megélhessük együtt kereszténységünket.

Polyákné Kiss Melinda
cursillos munkatárs