Máté Péter
Máté Péter kisvárdai káplán

A nevem Máté Péter, a Debrecen- Nyíregyházi Egyházmegye káplánja vagyok. 1996. január 2.-án, Nyíregyházán születtem. Jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Paszabon élek a szüleimmel. Van egy idősebb bátyám, aki Nyíregyházán lakik feleségével.

Tanulmányaimat a helyi általános iskolában kezdtem. A középiskolát a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumban végeztem el, itt szereztem meg az érettségimet.

Vallásos családból származom. Általános iskolás korom óta ministrálok, és rendszeresen részt veszek a szentmiséken. A papi hivatásom a 8. osztály befejeztével kezdett kialakulni, ám ekkor még nem mondtam határozott igent az Isten hívására. A gimnáziumot elkezdve sok ötlet fogalmazódott meg bennem a továbbtanulással kapcsolatban. Főleg a történelem, az irodalom, és a hittan után érdeklődtem. A gimnázium elején még történelemmel szerettem volna foglalkozni, ám idővel a lelki gyakorlatok, elmélkedések után egyre jobban kezdett elmélyedni bennem a papi hivatás gondolata. Egyre inkább érdekelt a papi élet, az emberek és az Isten szolgálata, az evangéliumi örömhír hirdetése.

2013 augusztusában részt vettem Egerben az évente megrendezett hivatástisztázó lelkigyakorlaton. Ez nagyhatással volt rám. Lelkiekben gazdagodtam. Itt tisztázódott bennem a papihivatás. Határozott igennel tudtam válaszolni az Isten hívására. A gimnázium utolsó évében az elkötelezettségem az Isten felé csak erősödött és úgy döntöttem, hogy a tanulmányaimat az egri szemináriumban szeretném folytatni. A családomtól, az ismerős atyáktól, és a barátaimtól sok bátorítást és támogatást kaptam az utamon.

2019. június 22-én Palánki Ferenc püspök úr diakónussá szentelt, és a szeptembertől kezdődő gyakorlati félévemet Kisvárdán töltöttem. Majd a második félévben tanulmányaimat fejeztem be az Egri szemináriumban.

2020-ban június 27-én Palánki Ferenc püspök úr pappá szentelt. Kápláni szolgálatot augusztus 1-től Kisvárdán teljesítek.
Ugrás az oldal tetejére