Nagytemplom
Adventi lelkigyakorlat

2017. december 17-19.

Karácsonyi készülődésünk végéhez közeledve három lelkigyakorlatos estén vehettek részt a kisvárdai hívek. A szentbeszédet Gáspár Mátyás ajaki plébános atya tartotta.

[ tovább... ]

Caritasz gyűjtés

2017. november 24-26.

Sokszor hallhattuk fiatalok és idősek szájából, a TESCO-ban járva: „Jó napot kívánok! Tartós élelmiszert gyűjtünk nélkülöző családok részére, karácsonyra!” A kisvárdai római katolikus egyházközség karitász csoportja és ifjúsági hittanosai nagy örömmel és annál nagyobb szeretettel szólították meg az üzletbe vásárolni menő embereket. Még ha az emberek egy része el is utasított minket, továbbra is vidáman, mosolyogva folytattuk a tartós élelmiszergyűjtést, hiszen nem csak adni, hanem kapni is jó dolog.

[ képek... ][ tovább... ]

Sárospatakon a Caritassal

2017. november 18.

2017. november 18-án a Caritas tagokkal és a kisvárdai római katolikus ifjúsági közösségünkkel együtt vehettünk részt a Sárospatakon megtartott Szent Erzsébet ünnepen. Reggeli indulást követően együtt énekeltünk és imádkoztunk. Ahogy Klicsu Csabáné, Erzsike mamánk fogalmazott: „Szent Erzsébet szeretete és jósága kísérje napunkat”.

[ képek... ][ tovább... ]

FAVÉT

2017. november 11.

November 11-én Egyházközségünk diákjai és Ifi hittanosai a Szent Imre Gimnáziumban részt vettek a Fiatalok a Világ Életéért Találkozón, melyet a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye minden év őszén megrendez az egyházmegye fiataljai számára. A találkozón több száz fiatal jelent meg, létrejöttében pedig 40-50 önkéntes segítő működött közre. A sok száz résztvevő az idén a Hősökről, Hősiességről elmélkedett több aspektusból.

[ képek... ][ tovább... ]

Tiszta Szerelem Imaest

2017. október 18.

2017.10.18-án Egyházközségünk fiataljai útnak indultak Debrecenben a Szent Anna Székesegyházba a Tiszta Szerelemért Imaestre. Ezen a napon az ország határain belül és túl a fiatalok együtt imádkoznak azért, hogy minél többen őrizzék meg tisztaságukat egészen a házasságig. Délután 4 órakor egy előadást hallgathattunk meg Dr. Nagy Edit főiskolai docens előadásában Lépésformák Egymás Felé címmel.

[ képek... ][ tovább... ]

Rózsafüzér

2017. október 17.

Október hónap a rózsafüzér hónapja. A rózsafüzér Ferenc pápa szerint a „szív imája”. Templomunkban a hónap minden estéjén imádkozzuk a „szív imáját”, melyhez örömmel csatlakoznak a hitoktatók és a gyermekek.

[ képek... ][ tovább... ]

72 óra kompromisszum nélkül

2017. október 12-15.

Az idén tizedik alkalommal rendezték meg a 72 óra kompromisszum nélkül nevet viselő rendezvényt, melyhez idén Egyházközségünk diákjai is csatlakoztak. Mi is ez a program? Egy nagyszabású, országos önkéntes ifjúsági akció, melynek keretében országszerte fiatalok csoportjai 72 órán keresztül folytatnak, szociális, karitatív vagy fejlesztő tevékenységeket különböző helyszíneken, a legkülönbözőbb módon segítve a rászorulókon és környezetükön.

[ képek... ][ tovább... ]

Nagymarosi Ifjúsági Találkozó

2017. október 7.

2017. október 7-én rendezték meg ismét a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amelyen a egyházközségünk ifjúsága is részt vett. Ottó atya vagyok a kisvárdai diakónus. Nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy elkísérhettem egyházközségünk fiataljait az idén ősszel, pontosabban október 7.-én megrendezett nagymarosi ifjúsági találkozóra. Október 7.-én hűvös reggelre ébredtünk, mindössze csak plusz 1 fokot mutattak a hőmérők, de bennünk annál nagyobb volt a "láng", hogy e találkozón ott lehessünk.

[ képek... ][ tovább... ]

Úrnapja

2017. június 18.

Reggel, mikor megérkeztem a templomhoz izgatott, hófehér ruhás, ragyogó arcú gyermekek fogadtak, kezükben virágszirommal töltött kis kosárka. A mai szentmisén fontos feladat jut számukra: Ők kísérik az Oltáriszentséget, hiszen pünkösdvasárnap után két héttel tartjuk Úrnapját az Úr Szent Testének és Vérének ünnepét.

[ képek... ][ tovább... ]

Bérmálkozás

2017. június 5.

Várakozás, Készület, Öröm, Lélek, Összetartozás, Szeretet…! Kulcsszavak egy olyan érzés megfogalmazásánál, melyeket magamban éreztem, miközben vártam testvérem bérmálásának szép és szent napját. Mindig is erős volt a szeretetkötelék az öcsém és közöttem, de Pünkösdhétfőn ez a kapcsolat új dimenziót kapott. A szentmisében, lelki felajánlásomban odahelyeztem az oltárra saját szívemet is, jelezvén, hogy én is az Úré vagyok, és a Szentlélek kegyelmét és ajándékait kérem a bérmálókra, különös képen és szívem teljes érzésével, a testvéremre.

[ képek... ][ tovább... ]

Ministráns találkozó

2017. április 22.

„Ti vagytok a föld sója” Krisztus katonái, a ministránsok megérdemelnek ilyen címeket. Valóban, hiszen az ő szolgálatuk nem elhanyagolható, nem helyettesíthető semmiféle más dologgal. Mi, akik részt vettünk az egyházmegyei ministráns találkozón, érezhettük, hogy mint ministránsok nem is vagyunk olyan kevesen. Jézus behívója ebbe a fajta katonaságba élő és erőben gazdag. De miért? Mert amikor a hitünkről beszélünk, akkor nemcsak tudom és akarom a jó győzelmét, hanem megjelölöm annak forrását. Istent! Ez a fajta szolgálat mindig meghatározó egy ember életében. Olyan sokan mondták már nekem: Balázs atya én is ministráltam ám, amikor fiatal legény voltam. S most 80 évesen még mindig érzem, hogy ez sok erőt ad az életemben.

[ képek... ][ tovább... ]

Húsvétvasárnap

2017. április 16.

„Harmadnapon a hét első napján, hajnalban… megint csak csöndben mutatkozik meg az isteni erő. Az Atya elfogadta a Fiú áldozatát. Jézus legyőzte a halált! Jézus feltámadt, Jézus él! Az oltáriszentségben jelen van közöttünk!” A 40 napos nagyböjt után megérkeztünk Húsvét vasárnaphoz, a föltámadás vasárnapjához, Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának vasárnapjához mely a liturgikus év legnagyobb ünnepe.

[ tovább... ]

Nagyszombat

2017. április 15.

Nagyszombat a nagyböjti idő legcsendesebb napja, a várakozás napja. Jézus a sírban fekszik. Ilyenkor egész nap nyitva áll templomunk a hívek előtt és lehetőség van a szentsír látogatására, hogy a rohanás közepette elcsendesedjünk és egy-egy órát imába merülve időzzünk Krisztus titkáról elmélkedve.

[ tovább... ]

Nagycsütörtök

2017. április 13.

Nagycsütörtök az utolsó vacsora emléknapja. Délelőtt 10 órakor egyházközségünk papjai a templomi segítőkkel(perselyező és ministráló lányokkal és fiúkkal)a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban részt vettek a Krizmaszentelési misén, amelyen a Palánki Ferenc püspök atya együtt misézett az egyházmegye papjaival, akik megújítják ilyenkor szentelési ígéretüket.

[ képek... ][ tovább... ]

Jeremiás próféta siralmai

2017. április 13-14-15.

A Nagyhéten került sor templomunkban a lamentációk, Jeremiás próféta Siralmai végzésére, melyeket nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat reggelein éneklünk és olvasunk fel. A szertartást József atya és Balázs atya együtt végezte mindhárom napon.

[ képek... ][ tovább... ]

Virágvasárnap

2017. április 9.

Virágvasárnappal megkezdődik a Nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet el minket. Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház.

[ képek... ][ tovább... ]

Nagyböjti lelkinap

2017. március 25.

Az idén a Szent László Katolikus Általános Iskola lenyűgöző környezete adott otthont március utolsó szombatján egyházközségünk fiataljainak, hogy a nagyböjt vége felé közeledve együtt töltsünk egy közös imádságos, ám de jókedvű délelőttöt.

[ képek... ][ tovább... ]

Ökumenikus disznótor

2017. február 25.

Február 25-én harmadik alkalommal került megrendezésre a három történelmi egyház (református, görög katolikus és római katolikus) képviselő testületének és családtagjainak részvételével egy közös disznótor. Idén a házigazda a római katolikus egyház volt és a Szent László Katolikus Iskola adott otthont az összejövetelnek. A meghívottaknak lehetőségük volt segédkezni a disznótor szokásos munkafolyamataiban, a bőséges ellátás kíséretében szabadon ismerkedhettünk, és lehetőségünk volt a véleménycserére is. A megmaradt készételek a hajléktalan szálló lakói közt kerültek kiosztásra, akik nagyon hálásak voltak érte. Köszönet mindazoknak, akik támogatták összejövetelünket anyagilag vagy munkájukkal!

Polyák Tamás

[ képek... ]

Hittanverseny

2017. február 18.

Egyházközségünk fiataljai február 18-án immár 3. alkalommal vettek részt a debreceni Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium által meghirdetett hittanversenyen „Élet az Egyházban” címmel. Ezen a napon került sor a „100 éves a Fatimai jelenés” rajzpályázat eredményhirdetésére is. Az ünnepélyes megnyitó után a csapatok elindultak a mozgalmas állomások rengetegébe. Nemcsak elméleti feladatokban bizonyíthattak diákjaink hanem ügyességi feladatokban is. A verseny után finom ebéddel kedveskedtek a házigazdák, majd a kiállított rajzokat tekintettük meg. Az ünnepélyes eredményhirdetés után kellemesen elfáradva indultunk haza.

[ képek... ][ tovább... ]

Ugrás az oldal tetejére