Nagytemplom
Több vagy, ha adsz Kisvárda Római Katolikus Egyházközség!

2018. október 11-14.

Az idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a 72 óra kompromisszum nélkül nevet viselő rendezvényt, melyhez idén ismét nagy örömmel csatlakozott Kisvárda, mintegy 100 diákja. Egyházközségünkben Mészáros Zsolt atya és a hitoktatók koordinálták és vezették ezt az összefogást, melyhez két Gimnázium csatlakozott: a Szent László Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium és a Várday Kata Reformázus Gimnázium. A katolikus, a református és az evangélikus egyház által szervezett országos önkéntes ifjúsági programban évről évre olyan közhasznú feladatokban vesznek részt a fiatalok, mint intézmények és játszóterek felújítása, erdőtakarítás, szociális segítségnyújtás, valamint kulturális műsorok szervezése különböző közösségeknek.

[ képek... ][ tovább... ]

Veni Sancte – Jöjj, Szentlélek

2018. szeptember 9.

A mai napig megdobogtatja a szívem visszaemlékezésem egyik pillanata: vasárnap reggeli sürgés-forgás a lakásban, az iskolatáska és a szépen vasalt fehér blúz és fekete szoknya egymás mellé készítve a lakkos topánkával. Majd egymás után tünedeztek el az előkészített ruhácskák és egy gyönyörű elsős leányka állt előttem fülig érő mosollyal. Indultunk a templomba megáldatni az iskolatáskát, tolltartót és kérni az Úrjézus segítségét legelső tanévünkre. Ennek már 7 éve...

[ képek... ][ tovább... ]

Plébános úr, milyen érzés közöttünk élni? Beszélgetés Linzenbold József kisvárdai plébánossal

2018. augusztus 28.

József atya 10 éve él közöttünk és terelget bennünket Krisztus szerető karjaiba. 2008. augusztus 1-vel fogadta el a felkérést püspök atyától. Megérkezése után közösen elkészítettük legelső riportomat, akkor szinte ismeretlenül beszélgettünk a kezdeti időszak nehézségeiről, rövid és hosszú távú céljairól, álmairól, a változásról, mely az ő és a mi életünkben egyszerre köszöntött be. 9 év után hagyta ott előző állomáshelyét Újfehértót és az ottani híveket, akiket családjaként szeretett, és nekünk is 14 év után kellett megválnunk az azóta elhunyt Papp János atyától, akit örökre a szívünkbe fogadtunk.

[ tovább... ]

Gyalogos zarándoklat Máriapócsra

2018. július 28.

Immár 9. alkalommal mondtunk igent Krisztus hívásának, és indultunk el gyalog a máriapócsi kegytemplomig, ahol Palánki Ferenc, a debrecen-nyíregyházi egyházmegye főpásztora mutatott be ünnepi szentmisét az egyházmegye híveinek.

[ képek... ][ tovább... ]

Egyházközségi Hittantábor

2018. június 25-30.

A Kisvárdai Római Katolikus Egyházközség hitoktatói, papjai és diákjai egymásra hangolódtak az idei év nyári napközis jellegű hittantáborában 2018. június 25 és 30 között,amelyet a figyelmes szeretet és odafigyelés hatott át. Táborunknak a szépen felújított közösségi házunk adott otthont, melyben pillanatok alatt otthol érezte magát minden gyermek.

[ képek... ][ tovább... ]

Egyházközségi hittantábor – 5. nap

2018. június 30.

Táborozásunk ötödik napján, délelőtt lovagi játékokon tehették próbára ügyességüket és tudásukat a gyerekek. A négy állomásból álló vetélkedőn zászlót és pajzsot terveztek, kagylókat halásztak, Szent László életével kapcsolatos kvíz kérdésekre válaszoltak és megvédték csapatukat az ellenfél katonáival szemben. A csapatok ügyesen részt vettek a feladatokban, s ezáltal megtapasztalták az együttlét, a közösség örömét. Ezután szabadtéri játékkal és kézműves foglalkozással folytatódott a nap. A délutáni mozielőadáson a táborozók átadhatták magukat a szórakozás önfeledt, vidám pillanatainak.

[ képek... ][ tovább... ]

Egyházközségi hittantábor – 4. nap

2018. június 28.

Hittanos táborunk 4. napján a délelőttünk vidáman kezdődött. Tízórai után ugyanis megérkezett hozzánk egy hatalmas légvár, ugrálóvár, csúszdával kombinálva. Kitörő lelkesedéssel és lendülettel vették birtokba a gyerekek, akikhez mi hitoktató nénik is boldogan csatlakoztunk.

[ képek... ][ tovább... ]

Egyházközségi hittantábor – 3. nap

2018. június 27.

Hittanos táborunk 3. napján Debrecenbe vettük az útirányt. Bár az időjárás kicsit szomorkás volt, mi annál nagyobb jókedvvel és derűvel indultunk útnak. A gyermeksereghez csatlakoztak egyházközségünk Orsolyita nővérei is. A népes társaság hamar meg is érkezett a Szent Anna Székesegyházba, ahol megismerkedhettünk a templom történetével és megcsodálhattuk annak páratlan szépségét. Majd közösen énekeltünk és imádkoztunk megköszönve a Jóistennek az együtt töltött gyönyörű perceket.

[ képek... ][ tovább... ]

Egyházközségi hittantábor – 2. nap

2018. június 26.

Táborunk második napján a víz kapta a főszerepet. A délelőtt folyamán igazi habpartyban lehetett részük a gyermekeknek. Önfeledett fürdőzés vette kezdetét, amikor a tűzoltók valóságosan elárasztották habbal a focipályát.

[ képek... ][ tovább... ]

Egyházközségi hittantábor – 1. nap

2018. június 26.

Táborunk első napja a népi játékok és hagyományok felelevenítésével, kipróbálásával kezdődött. Majd íjászbemutatót nézhettek végig a gyermekek és próbálhatták ki maguk is. Ezt követően átmentünk a Szent László Katolikus Iskola udvarára, ahol egy nagyon színvonalas drón bemutatót csodálhattak meg a gyermekek.

[ képek... ][ tovább... ]

Dobai Barna Ottó újmiséje

2018. június 24.

Ha ezt a szót halljuk, primicia, a felszentelt római katolikus papok első szentmise-bemutatására gondolunk, mely nem csak ünnep, hanem köszönet és hálaadás is egyben.

[ képek... ][ tovább... ]

Egyházmegyei Gyermeknap

2018. május 12.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye programjai között már hagyományként van jelen a Nagykálló-Harangod csöndet hirdető, tavas, erdős, ligetes dombjai között rendezett gyermeknap. A gazdag programokat kínáló nap az egyházmegye legkisebbjeinek találkozója. Kisvárdáról 80 lelkes fiatallal indultunk el ezen az igazán gyönyörű, napsütéses reggelen, hogy belevessük magunkat a gyermeknap fantasztikus árjába.

[ képek... ][ tovább... ]

Anyák napja

2018. május 6.

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

[ képek... ][ tovább... ]

Ima gyermekekért a szőlőhegyen

2018. május 2.

Élet. Egy olyan szó, amely szinte megmagyarázhatatlan, de valamilyen szinten megközelíthető. 2018. május 2-án, amikor ellátogattunk a szőlőhegyen lévő kicsi kápolnánkhoz, hogy kérjük Isten áldását és imádkozzunk azokért a kismamákért, szülőkért, nagyszülőkért, akik gyermekért, unokáért imádkoztak, nem tettünk mást, mint életért könyörögtünk. Nagyot mertünk kérni Istentől. Hiszen egy új élet egy új kapcsolat Istennel.

[ képek... ][ tovább... ]

Búzaszentelés

2018. április 25.

Az egyház április 25-én, Szent Márk napján vagy az ehhez legközelebbi vasárnapon tart ünnepi búzaszentelést. A hagyomány szerint a búzaszentelő körmenetet Liberius pápa rendelte el a IV. század közepén. Bár az áldás neve búzaszentelő, a vetés minden fajtáját, a fákat és szőlőket is megáldják ilyenkor; jó termésért és a természeti csapások elhárításáért imádkoznak.

[ képek... ][ tovább... ]

Hittanverseny

2018. április 19.

A kisvárdai Római Katolikus Egyházközség fiataljai negyedik alkalommal vettek részt Debrecenben a Szent József Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium által meghirdetett hittanversenyen. Egyházközségünk két iskolájából – a Szent László Katolikus Intézmény és a Várday Kata Református Iskola -44 gyermek nevezett.

[ képek... ][ tovább... ]

Ministráns találkozó

2018. április 7.

Egyházmegyénkben 2018. 04. 07-én a feltámadás ünnepéhez egészen közel rendezték meg a soron következő ministráns találkozót Nyíregyházán. Sok-sok településről érkeztek az Úr asztalának kis szolgái, természetesen egyházközségünkből is. Palánki Ferenc püspök atyával és papjaikkal együtt szentmisét ünneplő fiatalokat bátorította és megerősítette , hogy milyen fontos szolgálatot tesznek az egyházközségek életében.

[ képek... ][ tovább... ]

Húsvét vigília

2018. március 31.

Nincs fontosabb, nyilvánvalóbb, mégis megragadhatatlanabb esemény, mint Jézus föltámadása, Húsvét ünnepe, mely eget és földet átfogóan, mindnyájunk ünnepe. Ünnepel az egyház, ünnepel az egész emberiség, ünnepelünk mi is a Kisvárdai Római Katolikus Egyházközség, egységben, szeretetben, közösségben.

[ képek... ][ tovább... ]

Nagyszombat

2018. március 31.

Nagyszombat a gyász napja, Jézus most a sírban pihen. Egész nagyszombatot a szeretetteljes, csendes látogatás jellemzi. Templomunk nyitva áll a hívek előtt és lehetőséget biztosít arra, hogy picit elcsendesedjünk és imádkozzunk Krisztus sírjánál. Meghívtuk hittanos gyermekeinket is, hogy önként vállalva, kifejezve összetartozásunkat Krisztussal , vállaljunk részt a szentsír őrzésében.

[ képek... ][ tovább... ]

Városi ökumenikus keresztút

2018. március 27.

„Ne Őt, hanem Barabást!” (Jn. 18,40) – kiáltotta a tömeg. És Jézus némán hallgatta e döntő szavakat. Vállára vette a keresztet, a mi bűneink keresztjét és elindult utolsó útjára.

[ képek... ][ tovább... ]

Nagyböjti lelkigyakorlatos esték

2018. március 22-24.

„A mi hazánk a mennyben van, onnan várjuk Krisztust, a mi Urunkat!” – kezdte beszédét Tóth István atya, a Miskolc-Martinkertvárosi egyházközség plébánosa.
„Mi keresztények, akik Krisztus követésére vállalkoztunk a keresztség szentségében, tudjuk, hogy melyik kikötőbe tartunk. Az ókor embere evilági létét átmeneti szállásként tartotta számon. A mi életünknek a kikötője Krisztusban van! Nem az ember keresi Istent, hanem az Isten kinyilatkoztatja magát számunkra, az ember pedig válaszol Isten kinyilatkoztató szavaira.”

[ tovább... ]

Szeretetszombat

2018. március 24.

Ez a nap az idősekről és a betegekről szólt. Tiszteletünk magában foglalja elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak kifejezését, hogy egyházközségünknek ők is hasznos tajgai, és mindnyájunknak nagy szükségünk van rájuk.

[ képek... ][ tovább... ]

Böjte Csaba a Kisvárdai Római Katolikus templomban

2018. március 4.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes nagyböjt 3. vasárnapján egyházközségünkbe látogatott, hogy híveinket nagyböjti gondolataival gazdagítsa, táplálja és erősítse.

[ képek... ][ tovább... ]

Kalandos és Kreatív lelkinap az élménypedagógia jegyében

2018. március 3.

Egyházközségünk fiataljai 2018. 03. 03-án ismét összegyűltek a gyönyörűen felújított közösségi házunkba egy imádságos mégis derűs délelőttre. A szokásosnál jóval hidegebb napon izgatottan készültünk mi hitoktatók hogy elvigyük a hittanosainkat egy fantasztikus álomutazásra.

[ képek... ][ tovább... ]

Ugrás az oldal tetejére